انتشار مقاله کاربرد BPMS در تحقق دولت الکترونیک در ماهنامه عصر
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
یکی از اهداف اساسی راهاندازی و برپایی دولت الکترونیک، ارائه سرویس بهتر به مردم از طریق مکانیزه و الکترونیکی کردن خدمات قابل ارائه به آنهاست بطوریکه مردم دیگر در راهروها و اماکن فیزیکی سازمانها و ادارات دولتی در تردد نبوده و از منزل و از طریق کامپیوتر شخصی و حتی تلفن همراه بتوانند به امور مورد نظر خود رسیدگی کنند.
از مبحث فوق چنین بر می آید که پیش نیاز دولت الکترونیک، مکانیزه و خودکار شدن فرایندها و سرویسهایی است که بایستی به ذینفعان مربوطه ارائه شود. پیشتر نحوه الکترونیکی کردن فرایندها به این ترتیب بود که تیمی متشکل از تحلیلگران کسب و کار و سیستم بایستی به تحلیل حوزه مورد نظر پرداخته و خروجی های تهیه شده را در اختیار تیم برنامهنویسی قرار می دادند و ایشان شروع به برنامهنویسی، طراحی پایگاه داده و… می نمودند. نکته بسیار قابل تامل طولانی بودن بیش از حد مسیر رسیدن به نرم افزار و بالتبع هزینه های زیاد در این روش بود. به علاوه تولید نرم افزار (الکترونیکی کردن فرایندها و خدمات) در این روش با ریسک های دیگری نیز همراه بود از جمله اینکه در طول زمان تولید نرم افزار به دلایل مختلف امکان تغییر فرایندها وجود نداشت و بایستی نرم افزاری که هنوز آماده نشده است را تغییر داد. این موضوع زمانی بیشتر جلوه می کند که نرم افزار تولید شده مورد نظر زیر بار رفته و کاربران و مردم در حال استفاده از آن باشند و نیاز باشد نرم افزار مذکور را به دلایل مختلف از جمله تغییرات مدیریتی، قوانین جدید، نوسانات اقتصادی و… تغییر داد.
بعنوان جمع بندی ریسکهای ناشی از الکترونیکی کردن فرایندهای سازمانی به روشهای قبلی تولید نرمافزار عبارتند از:
- سرعت پایین و هزینه بالای تهیه نرمافزار به دلیل طولانی بودن فاز طراحی و کدنویسی
- تغییر فرایندها و سرویسها در طول مدت مکانیزاسیون آنها
- تغییر مداوم سیستمها بدلیل تغییر قوانین و مقررات بالادستی
- تغییر مداوم سیستمها بدلیل تغییر افراد و مدیران و ذینفعان سیستم
- پایین بودن سرعت و بالا بودن هزینه اعمال تغییرات در نرم افزارها و بهبود آنها
- فرسایشی شدن پروسه تولید
- و ….
بنابراین بعنوان خلاصه میتوانیم بگوییم که فرآیند تولید نرم افزار (الکترونیکی شدن ارائه خدمات و سرویسها) به روشهای قبلی بدلیل حجم بالای برنامه نویسی، امری بسیار زمانبر میباشد.
برخلاف روش قبلی تولید نرمافزار در روش مدرن، بابکارگیری سیستمهای BPMS نرم افزارهای مورد نظر (فرایند یا سرویسی که قصد الکترونیکی کردن آن را داشتیم) بسیار سریعتر آماده خواهد شد.
بطوریکه از طریق BPMS، جهت تولید نرم افزار مراحل زیر بایستی طی شود:
برخی از نتایج حاصل از اجرای پروسه فوق به شرح زیر است:
- نرم افزار بسیار سریعتر از روشهای سنتی و قدیمی آماده میشود
- کاربر میتواند نتایج نهایی را در طول ساخت پروژه بررسی نماید
- اعمال تغییرات جدید در مدت کوتاه تری انجام میپذیرد.
همانطور که ملاحظه فرمودید از طریق BPMS یکی از موانع اساسی تحقق دولت الکترونیک و تولید نرم افزارهایی که برای این منظور لازم است و در گذشته زمان های زیادی باید صرف آن میشد، برطرف گردیده است.
نکته قابل توجه دیگر اینکه موفقیت در اجرای پروژه هایی از این دست، از طریق زیرساخت نرم افزاری BPMS مستلزم دو پیش نیاز اساسی است:
پیش نیاز اول مربوط به در اختیار داشتن سیستمی مناسب و با کیفیت است که فراگستر از این حیث سیستمی را در اختیار دارد که در رتبه بندیهای جهانی جزء ۱۰ سیستم برتر دنیا تلقی می گردد.
پیش نیاز اساسی بعدی که نسبت به اولی از اهمیت بیشتری برخوردار است دارا بودن تجربه و دانش اجرا، پیاده سازی و آموزش اینگونه سیستمهاست. شرکت فراگستر با داشتن تجربیات موفق پیاده سازی BPMS در بیش از ۵۰۰ سازمان و پیاده سازی و اجرای بیش از ۱۵۰۰ فرایند از این بعد نیز دارای مزیت رقابتی فوق العاده ای میباشد. بطوریکه دانش، تخصص و مهارت در پیاده سازی، اجرا و آموزش اینگونه سیستمها در شرکت فراگستر نهادینه شده است.
۱– منظور از روشهای سنتی، روشهایی است که در آن فازهای شناخت، تحلیل، طراحی، پیاده سازی، کدنویسی، تست و استقرار بایستی طی شود.