کارمندان من در بخش IT چه ورزشهایی را هر روز باید انجام دهند؟
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
در زمان کنترل و پایش شبکهها، پیکربندی برنامههای کاربردی و مدیریت پروژههای فناوری، کارکنان شاغل در بخش فناوری اطلاعات، زمانهای بسیار زیادی را در مقابل نمایشگرهای کامپیوتر، سپری میکنند. از آنجا که موارد اضطراری برای واحد IT در هر زمانی رخ میدهد؛ کارکنان، اغلب باید بر روی سیستمهای کامپیوتری در خارج از ساعات معمول، کار کنند. این دورههای طولانی که در مقابل کامپیوترها گذرانده میشود، میتواند آسیبهای جدی بر سلامت کارکنان داشته باشد.
مدیران باید جهت افزایش بهرهوری و بهبود عملکرد تمامی واحدها بدنبال راههای اصولی جهت افزایش کارایی کارکنان سازمان باشند. یکی از این روشها توجه به سلامت جسمی و روحی کارمندان و ایجاد محیط هایی جهت انجام تمرینات ورزشی پرسنل در طول روز است.
حرکات ورزشی موردنیاز کارکنان بخش فناوری اطلاعات
با توجه به سبک کاری که تقریبا منحصر به کارکنان بخشهای فناوری اطلاعات است، مشکلات جسمی و روحی متعددی، سلامت این کارکنان را تهدید میکند. از این رو، ۷ بیماری عمده مرتبط با این کارکنان و راهکارهای جسمی و حرکتی که قادر به مقابله با این تهدیدات هستند؛ معرفی میشوند.
۱- لختگی خون:
لختههای خون میتوانند تا مغز و کبد، جابجا شده و منجر به سکته، آمبولی ریوی و سایر بیماریهای خطرناک شوند. اصطلاح لختگی خون الکترونیکی که به تازگی ابداع شده است، به بی حرکت نشستن کارکنان فناوری اطلاعات برای ساعات طولانی، اشاره میکند.
راهکار عملی : ایستادن یا راه رفتن سریع حتی به مدت کوتاه
۲- بیماریهای قلبی:
تحقیقات نشان داده است که ریسک بیماریهای قلبی در افرادی که مدت زیادی در طول روز مینشینند، بسیار بالاتر است. یک پژوهش در سال ۲۰۱۰ نشان داد که مردانی که بیش از ۲۳ ساعت در هفته، بدون حرکت مینشینند، ۶۲ درصد بیشتر از کسانی که کمتر از ۱۱ ساعت در هفته بدون حرکت مینشینند، احتمال مرگ ناشی از بیماریهای قلبی خواهند داشت. این موضوع برای کارکنان بخش فناوری اطلاعات ، به مثابه یک زنگ خطر میباشد.
راهکار عملی : حرکت دادن پاها در هر ۱۵ دقیقه یا یک حرکت ورزشی ساده
۳- سرطان:
تحقیقات و پژوهشهای جدید، وجود ارتباط بین عدم فعالیت بدنی با انواع سرطانها، بخصوص سرطان سینه و روده را تایید کرده است.
راهکار عملی: ۳۰ دقیقه حرکات ورزشی سبک در روز
۴- نشانگان مجرای مچ دستی:
یکی از مشکلات مهم در میان کارکنان بخش فناوری اطلاعات ، نشانگان مجرای مچ دستی یا سندرم تونل کارپ است. این سندرم زمانی بروز میکند که عصبهای اصلی در مچ دست، بدلیل فشار پیوسته فیزیکی، فشرده میشوند. علایم آن با خارش یا سوزش مچ دست، آغاز شده و به درد و کاهش حرکت مچ دست، منتهی میشود.
راهکار عملی: تمرینهای حرکتی کشش مچ دست
۵- کمبود ویتامین D:
بیشتر مردم نیاز بدن خود برای این ویتامین را از طریق نور خورشید تامین میکنند. اما در خصوص کارکنان IT که زمانهای بسیار زیادی را در داخل ساختمانها سپری میکنند؛ احتمالا نیاز به این ویتامین برآورده نمیشود. لازم به ذکر است که کمبود این ویتامین منجر به طیف گستردهای از بیماریها همچون بیماریهای استخوانی، فلج چندگانه و برخی از سرطانها میشود.
راهکار عملی : یک پیادهروی کوتاه در بیرون از محیط کار
۶- اضطراب، استرس و افسردگی:
اخیرا تحقیقات انجام شده، ارتباط بین استفاده از کامپیوتر و افسردگی را تایید کردهاند. فعالیت کارکنان بخش فناوری اطلاعات اغلب بدلیل نیاز به مدیریت بحرانها، به شدت پرتنش است. تکرار استرس، اغلب بدلیل اینکه منجر به تغییرات خلقوخو و اضطراب میشود، به طیف گستردهای از مشکلات جسمی منتهی میشود.
راهکار عملی: انواع ورزشهای آرامش بخش مثل یوگا و تایچی ، و تمرینهای تنفسی، مثل مدیتیشن و تکنیکهای شل کردن عضلات.
۷- درد گردن و سوزن چشم:
استفاده منظم از کامپیوتر میتواند منجر به فشار گردن شود، که معمولا بدلیل تنظیم نامناسب مانیتورها میباشد. برخی از کارمندان عادت دارند هنگام کار همزمان با کامپیوتر و صحبت کردن با تلفن، گوشی یا موبایل خود را بین گوش و شانه برای مدت زمان طولانی نگه میدارند. این امر نیز میتواند منجر به گرفتگی عضلات گردن شود. همچنین، ساعتها نگاه کردن به صفحه رایانه یا صفحه دستگاه تلفن همراه موجب فشارخون، سردرد و سوزش چشم میگردد.
راهکار عملی: تنظیم مانیتور تا صفحه در سطح چشم قرار گیرد، نرمش آهسته گردن. پیروی از قانون ۲۰/۲۰/۲۰ پس از ۲۰ دقیقه کار با کامپیوتر، یک جسم در حدود ۲۰ فوت را ۲۰ ثانیه نگاه کنید.
سخن آخر:
در پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ در کشور هند انجام شد، بیش از ۹۳ درصد از کارکنان بخش فناوری اطلاعات ، از مشکلات سلامت مرتبط با فعالیتهای کامپیوتری رنج میبردند. امروزه بسیاری از شرکتهای فناوری، از جمله گوگل، برگزاری کلاسهای روزانه رایگان ژیمناستیک و بدنسازی، به یک رویه روزمره تبدیل شده است. این کلاسها در بیشتر شرکتهای فناوری همچون مایکروسافت، توییتر، SAS و… وجود داشته و در مراکز ورزشی که در دفاتر مرکزی این شرکتها تاسیس شده است، کلیه امکانات ورزشی از جمله استخرهای بسیار بزرگ برای استفاده کارکنان در فواصل اوقات کاری وجود داشته و مسابقات ورزشی کارکنان نیز در این شرکتها برگزار میشود.
هدف از تمامی این سرمایهگذاریها، بهبود سلامت کارکنان و ممانعت از مشکلات مرتبط با سلامت آنها است که به نوبه خود بر نحوه عملکرد این شرکتها و افزایش بهرهوری کارکنان نیز تاثیرگذار خواهد بود.