فناوری هوش مصنوعی چیست؟ ادغام آن با هوش تجاری چه مزایایی برای کسب و کار به دنبال دارد؟
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) یک مبحث گسترده در علوم کامپیوتر است. با وجود مطالعاتی که در این زمینه انجام شده هنوز هم مطالب مبهم بسیاری در این حیطه ذهن محققان را به خود مشغول کرده است. واژه «هوش مصنوعی» اولین بار توسط جان مکارتی در سال ۱۹۵۹ ایجاد شد و کنفرانسی پیرامون آن برگزار گردید. اما این تفکر که ماشینها قادر باشند بدرستی درک کنند به سالها پیش از این باز میگردد. توانایی کامپیوترها در زمینه محاسبات منطقی بر کسی پوشیده نیست. اما اینکه ماشین قادر به تفکر باشد، مبحثی کاملا پیچیده است.
فردی را تصور کنید که در یک اتاق در بسته محبوس است و بر اساس مجموعه دادههای یک کتابخانه و قوانین از پیش تعیین شده بدنبال یافتن پاسخهای یک پرسشنامه به زبان چینی است. او میتواند پاسخها را با استفاده از قوانین و جستجوی جداول به زبان چینی بیابد و پرسشنامه را پر کند. اما به راستی آیا زبان چینی را درک میکند؟! مادامی که کامپیوترها از قوانینی برای جستجو و دریافت نتیجه استفاده نمایند قادر به درک و فهم مطالب نخواهند بود.
هسته اصلی فناوری هوش مصنوعی چیست؟
AI شاخهای از علوم کامپیوتر است و هدف آن ایجاد ماشینهای هوشمند میباشد که به بخش مهمی از صنعت فناوری بدل شده است. تحقیقات مرتبط با هوش مصنوعی بسیار فنی و تخصصی است. مشکل اصلی هوش مصنوعی، برنامه نویسی رایانهها برای داشتن مشخصاتی چون دانش، استدلال، حل مشکل، ادراک، یادگیری، برنامهریزی و قابلیت دستکاری و حرکت اشیاء است.
مهندسی دانش و یادگیری ماشین دو بخش اصلی تحقیق AI را تشکیل میدهند. ماشینها تنها زمانی میتوانند مانند انسان رفتار کنند و واکنش نشان دهند که اطلاعات فراوانی در رابطه با جهان پیرامون داشته باشند. AI برای پیادهسازی دانش به اطلاعات اشیاء، خصوصیات، دستهبندیها و روابط بین آنها نیاز دارد. ایجاد حس مشترک، استدلال و حل مسئله در ماشینها یک رویکرد دشوار بشمار میرود.
هوش تجاری چیست؟
هوش تجاری (Business intelligence) یک فناوری مبتنی بر تجزیه و تحلیل دادهها است. در این فرآیند اطلاعات عملی در اختیار مدیران و کاربران نهایی کسب و کار قرار میگیرد که به واسطه آن میتوانند تصمیمگیریهای تجاری را اتخاذ نمایند. مهمترین مزیت ابزارهای هوش تجاری را میتوان در سرعت بخشیدن و بهبود تصمیمگیری، بهینهسازی فرآیندهای کسب و کار، افزایش بهرهوری عملیاتی و مزیت رقابتی آن در برابر رقبای تجاری دانست.
همچنین سیستمهای BI میتواند به شرکتها در جهت تشخیص روند بازار، یافتن مشکلات تجاری و موانع موجود در کسب و کار کمک نمایند. مقالات تخصصی فراگستر در زمینه آموزش BPMS و مدیریت فرآیند کسب و کار میتواند نقطه شروعی برای افزایش آگاهی در زمینه هوش تجاری و کارکردهای سودمند آن در زمینه کسب و کار و افزایش بازدهی سازمان باشد.
ادغام هوش تجاری و هوش مصنوعی، ایده دنیای امروز!
وجه اشتراک هوش تجاری (BI) و هوش مصنوعی (AI) در این است که هر دو از مجموعهای از هستههای اصلی تشکیل شدهاند. درحالیکه عمدتا طبیعت تجزیه و تحلیل آماری BI مربوط به گذشته است و ذات AI مبتنی بر الگوریتمهای فوقپیشرفته ماشین و الگوهای یادگیری عمیق در مورد آینده میباشد.
الگوریتمهای یادگیری ماشین توسعه داده شده در نرمافزار BI ، به کسبوکارها کمک میکنند تا اطلاعات جالب و حیاتی کسبوکار را از تاریخچه داده موجود استخراج نمایند. هماکنون تحلیلگران میبایست پارامترهایی برای ابزار هوش تجاری (بصورت دستی) تعیین کنند و در این روند تنها دادههای مهم فعلی کسب و کار ایجاد میشوند.
این در حالیست که توانایی یادگیری ماشین در هوش تجاری میتوانند دادههای غیرقابل بررسی پیشین و ناشناختههای عمیق در کسب و کار را استخراج نماید.
از گامهای آینده در BI میتوان به توانمندیسازی هوش تجاری بوسیله هوش مصنوعی بمنظور استفاده از قابلیت تولید زبان طبیعی برای توضیح کسب و کار و بیان نحوه عملکردهای آن نام برد. با این وجود ایده فوق چندان انقلابی و نوظهور نیست. زیرا از ویژگی ادغام AI در برخی نمونههای نرمافزارهای فروش هوش تجاری بصورت آزمایشی استفاده شده است.
حتما بخوانید: ۷ دلیل برای روی آوردن به سامانههای هوشمند – BI
فواید هوش مصنوعی در کسب و کار
هوش مصنوعی در زمینه خودکارسازی فرآیند میتواند روی روند کارهای تکراری که اغلب توسط انسان انجام میشود، تاثیر بگذارد.
الگوریتم یادگیری ماشین برای تجزیه و تحلیل سیستمهای CRM راهکاری برای کشف و دسترسی به مجموعه اطلاعات جدیدی در مورد چگونگی افزایش کیفیت خدمات رسانی به مشتریان است.
قرار دادن ربات چت یکی از ایدهها برای ارائه خدمات فوری به مشتریان میباشد. خودکارسازی موقعیت شغلی نیز یکی دیگر از سوژههای جنجالی در میان مشاوران و محققان فناوری اطلاعات مانند Forrester (یک شرکت تحقیقاتی آمریکایی فعال در باب تاثیرات بالقوه فناوری بر مشتریان و عموم مردم) و Gartner (شرکت تحقیقاتی و مشاورهای آمریکایی در زمینه نقش فناوری اطلاعات روی کسب و کارها در سراسر جهان) است.
راه پیشرفت از گامهای پیوسته و پشت سر هم تشکیل شده است که با تلاش و ارادهای پولادین رو به فردا حرکت میکنند. اتوماسیون اداری فراگستر میتواند پروژه بعدی در زمینه استفاده از هوش مصنوعی بصورت پیشرفتهتر از اکنون باشد.