مدیران چرا با تغییرات به خصوص در بسترهای IT مخالفت میکنند؟
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
فناوری اطلاعات، به ماشینهای محاسباتی، سختافزار، نرمافزار، دستگاههای کپی، تجهیزات و وسایل ارتباطی و خدمات مرتبطی اطلاق میشود که برای کسب، پردازش، ذخیرهسازی و توزیع اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد. شکی نیست که مدیران باید از جدیدترین و بروزترین فناوریهای اطلاعاتی و نیز از نقاط ضعف و قوت آنها آگاه باشند.در غیر این صورت از پیشرفتهای فناوری، آگاه و برخوردار نخواهند بود. همگام شدن با آخرین فناوریهای موجود، اغلب کاری سخت و دشوار است؛ آن هم زمانی که میزان پیشرفتهای فناوری اطلاعات در هر سال، بسیار زیاد است. این دشواری به سادگی، همگام نشدن را رقم میزند. دلیل همگام نشدن، اغلب لزوم کاهش هزینهها و ترس از کاهش بهرهوری کارکنان است و مدیران آن را به قیمت از دست دادن فرصتهای فوقالعاده زیاد، به جان میخرند. با این حال، دلایل زیادی برای اثبات لزوم پذیرش فناوریهای جدید، وجود دارد.
میتوانیم مثالی در حوزهای غیر از فناوری اطلاعات، مطرح کنیم. هنگامی که قطعهای از تجهیزات قبلی، به پایان عمر خود میرسد، یک گزینه موجود، صرف هزینه بیشتر برای یک قطعه کاراتر خواهد بود. هزینه اضافهای که در این مورد به مصرف میرسد، بعدا مثلا از طریق صرفهجویی در انرژی مصرف شده توسط آن قطعه، در طول چند سال جبران خواهد شد.
آیا مقاومت مدیران در برابر تغییرات IT، منطقی است؟
تحقیقات نشان داده است که هم کارکنان و هم مدیران، هر دو میتوانند فعالانه در مقابل تغییراتی که در بستر فناوری اطلاعات اتفاق میافتند، مخالفت کنند. علیرغم تمام فعالیتهایی همچون آموزش (برای بهبود عملکرد کارکنان)، سیستمهای پاداش دهی (برای بهبود رفتار کارکنان)؛ ممکن است که مقاومت در برابر تغییرات، وجود داشته باشد و این مسئله بویژه در سطوح مدیریتی، کاملا حایز توجه است. مدیران مقاوم بطور معناداری در مقابل پیادهسازی فناوری اطلاعات، ممانعت میورزند. میتوان گفت که تمام موارد مقاومت مدیران در مقابل تغییرات IT، غیر منطقی نیست و دلایل معتبری هم برای این مقاومت، وجود دارد. در مقالات قبلی به نحوه مقابله با مقاومت کارکنان در سازمان بعد از ایجاد تغییرات بخصوص جهت پیاده سازی نرم افزار اتوماسیون اداری پرداختیم. پیشنهاد میکنیم با مطالعه این مقاله به مدیریت بهتر کارکنان سازمان و افزایش عملکرد آنها بپردازید.
دانلود رایگان: کتاب صحبت با تیم مدیریتی رده بالای شرکت در رابطه با BPM
چرا مدیران در برابر تغییرات IT، مخالفت میکنند؟
دلیل اول:
یک دلیل عمده برای پیادهسازی فناوری اطلاعات، بهبود عملکرد سازمان در زمینه روندهای بازار و ادامه حضور و رقابت در صنعت میباشد. اغلب ممکن است مدیریت به این نتیجه برسد که تغییرات موردنظر، هزینههای بسیار بالایی خواهد داشت. چرا که تغییر فرایندها، متضمن هزینههای زیادی همچون هزینه نصب فناوریهای جدید یا هزینه آموزش است و این هزینهها در طول فرایند تغییر، بوجود میآیند. باید گفت که هزینههای پس از پیادهسازی هم ممکن است نقش قایل توجهی ایفا نماید. حتی اگر مدیریت، نغییرات را پیادهسازی کرده باشد، باز هم نگرانی از هزینههایی که در نتیجه فرایندهای نامناسب تغییر بوجود آمدهاند؛ وجود خواهد داشت.
دلیل دوم :
یک دلیل دیگر برای اینکه مدیران ممکن است علاقهای به ایجاد تغییرات فناوری اطلاعات در سازمان نداشته باشند؛ آن است که مدیران ممکن است از کاهش یا از دست دادن قدرتشان بیمناک باشند. زمانی که یک سازمان در حال برنامهریزی یا اجرای تغییرات است؛ وظیفه مدیران آن است که بدون ترس از دست دادن شغل یا قدرتشان، تمام الزامات برای فرایند تغییر را پیشبینی و برطرف کنند. با این حال، ترس از دست دادن موقعیت و جایگاه بواسطه تغییر فرایندها یا جایگزینی افراد جوانتر، پرانرژیتر یا با دانش بیشتر، عاملی چشمگیر در مقاومت نسبت به تغییر خواهد بود.
دلیل سوم:
نیاز به تلاش فوقالعاده برای یادگیری و بازآموزی؛ عامل بعدی برای مقاومت مدیران است. یادگیری دانش موردنیاز در زمان پیادهسازی تغییرات در سازمان، از الزامات بیچون و چرای آن است. در این میان، مسئولیت مدیران، کسب مهارتهای جدید و کمک به کارکنان و زیردستان در این فرایند است. در غیاب چنین دانشها و مهارتهایی، مقاومت نسبت به فرایند تغییرات، دور از انتظار نخواهد بود.
دلیل چهارم:
بالاخره اینکه تحقیقات نشان داده است که بیشتر مدیران، نگران آن هستند که در فرایند تغییرات و بواسطه الزام به یادگیری موضوعات بیشتر، تلاش برای ایجاد دورههای آموزشی، حصول اطمینان از یادگیری کارکنان، کسب دانش جدید، اختصاص زمان بیشتر در محیط کار و… بیش از ظرفیتشان مسئولیت داشته باشند. این نگرانی میتواند عاملی اساسی برای مقاومت در برابر تغییرات فناوری گردد.
کلام آخر:
زمانی که مدیر ارشد سازمان، پروژه تغییرات را آغاز نموده و در طول مسیر، آن را هدایت میکند؛ بخش عمدهای از مقاومتهای احتمالی مدیران را از بین خواهد برد. با این حال و در موارد بسیار نادر، در صورت باقی ماندن مقاومت، مدیر ارشد میبایست بطور مستقیم با موضوع برخورد نماید.
همچنین باید به نقش پر اهمیت مدیران تغییر نیز اشاره کنیم. در طول پیادهسازی تغییرات، موانع و مشکلاتی در زمینه هزینهها، فناوری و… رخ خواهد داد و مدیران تغییر باید در طول اجرا، آنها را پایش کرده و در صورت احتمال برخورد با هر مشکلی، سایر مدیران را آگاه سازد.
استفاده از دورههای آموزشی سازمانی تاثیر بسزایی در تغییر نگرش مدیران نسبت به ایجاد تغییرات در روند فرایندها و نرمافزارهای سازمان خواهد داشت. آکادمی فراگستر اولین برگزارکننده دورههای آموزشی سازمانی در زمینه اتوماسیون اداری و فرایندها میباشد. جهت اطلاع از زمان برگزاری و دورههای موجود روی لینک زیر کلیک کنید.