۷ دلیل برای روی آوردن به سامانههای هوشمند – BI
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
منظور از هوشمندی کسب و کار دقیقاً چیست؟
آنچه که در اصطلاح هوشمندی کسب و کار یا BI نامیده میشود، نامی تجاری است برای یک مفهوم فنی که عموماً دادهکاوی یا Data Mining مینامند. بعبارت دیگر این دو اصطلاح دو روی یک سکهاند.اولی بر کاربرد تجاری آن تاکید دارد درحالیکه دومی به ماهیت فنی آن اشاره میکند.
توجه داشته باشید که داده کاوی فقط به کار بیزینس نمیآید. بلکه در بسیاری از حوزههای علمی مانند آمار و ریاضیات، پزشکی و داروسازی، هوش مصنوعی، نجوم، فیزیک، کوانتوم، زلزله نگاری، هواشناسی و حتی علوم اجتماعی مانند جامعه شناسی و تاریخ کاربردهای گستردهای دارد.
هوشمندی کسب و کار در واقع نام وسوسه برانگیزی است که میخواهد توجه مدیران شرکتها و سازمانها را که معمولاً از مطالب علمی و فنی گریزانند به خود جلب کند. بنابراین حتی سازمانها و نهادهای علمی هنگام مراجعه به بازار نرمافزار و خرید یک سیستم دادهکاوی میتوانند دنبال BI باشند.
۱. دست زیاد شده است
کسب و کار دلخواه خودتان را درنظر بگیرید. فرق نمیکند طراحی وب باشد یا انتشار مجله یا تولید دستمال کاغذی تقریباً در هر زمینهای که فکرش را بکنید دست توی بازار زیاد شده است و رقابت آسان نیست.
به ویژه اگر هماکنون چند شرکت موفق در حوزه موردنظر شما درحال فعالیت باشند به راستی شما چه حرف تازهای برای گفتن دارید؟ آیا احساس نمیکنید برای موفقیت در بازار باید به ابزارها و سامانههای هوشمند مسلح شوید که شما را از دیگران متمایز کند؟
۲. روشهای سنتی در دست قدرت قدیمیهاست
روشهای سنتی مانند بکار انداختن حجم عظیمی از سرمایه در بازار، حفظ ارتباط با عوامل ذی نفوذ در شبکه توزیع کالاها و خدمات و استفاده از انواع رانت و چیزهایی از این قبیل همچنان در دست شرکتها و سازمانهای نیرومندی است که سالها پیش از شما وارد بازار شدهاند و آن را قبضه کردهاند. بنابراین تازه واردهای بازار باید به فکر روشهای نو و خلاقانهای برای پیش دستی و رقابت باشند. ابزارهای هوش تجاری BI را در این میان دست کم نگیرید.
بیشتر بدانید: نمونه داشبوردهای مدیریتی نرم افزار هوش تجاری فراگستر
۳. تهدید کسب و کارهای نوظهور
غالبا کسب و کارهای بزرگ نیز از سوی شرکتهای کوچک و نوظهور در معرض تهدید هستند. کسب و کارهای نوپا و کوچک معمولاً خیلی چابک هستند و ماهیتی پویا و داینامیک دارند.
آنها به سرعت میتوانند خود را با شرایط جدید حاکم بر بازار تطابق دهند. شرکتها و سازمانهای بزرگر و قدیمیتر در برابر تحولات شتابان این روزها آسیب پذیرند.
۴. یک اشتباه را تا کی میخواهید تکرار کنید؟
گاهی وقتها به دلیل عدم تجزیه و تحلیل عملکرد گذشته، یک اشتباه ساده در برنامه روزانه امور جاری سازمان از دید مدیران و کارمندان پنهان میماند. مستندسازی عملیات به علاوه استخراج تحلیل از آنها این حسن را دارد که ضعفها و اشتباههای پنهان را آشکار میکند.
گاهی یک تغییر ساده و کوچک صدها هزار تومان در سال از هزینهها کم میکند. گاهی فقط یک تغییر کوچک در شیوه بازاریابی و جامعه مخاطبان یک کالا یا خدمات موفقیت غیرقابل باوری به همراه میآورد.
۵. مستندات، از شفافیت کاهش مییابد
غالباً مدیران سازمانها و شرکتها از مستند شدن عملکرد خود وحشت دارند و این خود مانع بزرگی برای تحقق آرمان و راهکارهایی مانند BI است.
مستندسازی اطلاعات و استخراج تحلیل از آنها لزوماً به معنای شفاف شدن همه چیز نیست. اما دست کم این تجربه میتواند نگرانی شما را از بابت مخاطرات مستند شدن اطلاعات کاهش دهد. ضمن این که فناوری اطلاعات ابزارهای نیرومندی برای حفاظت از دادههای با ارزش شما دارد. مقاله نقش هوشمندی کسب و کار در عملکرد و ارتقای بهرهوری سازمان میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر کمک کند.
۶. کارمندان را میتوان به آگاهی مسلح کرد
خیلی از مدیران به ایدهها و پیشنهادهای پراکنده کارمندان خود اهمیت زیادی نمیدهند.
با پیش فرض «به تو مربوط نیست» البته میتوان قدرت خود را بر محیط با حدت و شدت جاری کرد. اما چنین کارمندانی هیچ تعلق خاطری به کسب و کار شما نخواهند داشت و یک نزاع ساده ممکن است به خروج آنها منجر شود و پولهایی که برای استفاده از این نیروی انسانی هزینه شده بر باد رود.
۷. از اطلاعات هم میتوان پول درآورد
فقط خود کالاها و خدمات اصلی شما نیست که میتوانند منبع درآمد شما باشند اطلاعات جانبی که در خلال روند امور جاری شما تولید میشوند هم میتوانند منبع درآمد تازهای باشند یا دست کم از هزینهها بکاهند.
به عنوان مثال میتوان الگوی فعلی رفتار مشتریان را روی نمودار برد و رفتار احتمالی آنها را در آینده نزدیک پیشبینی کرد و بر مبنای آن زودتر از سایر رقبا برای عرضه کالا یا خدمات مورد نیاز مشتریان پیش دستی کرد.
از برخی اطلاعات پراکنده موجود در سازمان میتوان دوباره استفاده کرد و چندبار از آنها پول درآورد شماره تلفنها، ایمیلها و آدرسهای پراکنده از افراد، سازمانها و شرکتها را در یک سیستم انباره دادهها بطور منسجم جمعآوری کرد.
کسب و کار در قرن ۲۱ فقط ریختن یک مشت جنس توی مغازه نیست. با اطلاعات میشود به صورت های گوناگون بازی کرد.