جلسه ششم | تفاوت عطف، پیرو و بازگشت در نامه های اداری
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
در جلسه پنجم آموزش اتوماسیون اداری راجع به کاربرد رعایت سلسله مراتب در سازمان توضیح دادیم. در این جلسه به بررسی مفهوم عطف و پیرو و بازگشت در نامه های اداری خواهیم پرداخت، که در مکاتبات اداری بسیار حائز اهمیت است و مربوط به زنجیره مکاتبات نامه (نامههای مرتبط) در نامهنگاریهای اداری میشود.
مشاهده فهرست مطالب
- 1 در اصول نامه نگاری اداری چه وقت هایی از واژه(های) عطف و یا پیرو باید استفاده کرد؟
- 2 نامههای عطف و پیرو در اتوماسیون اداری چگونه است؟
- 3 آیا تمام کاربران به نامه های مرتبط در اتوماسیون اداری دسترسی دارند؟
- 4 برقراری ارتباط هوشمند مکاتبات در اتوماسیون اداری فراگستر
- 5 برخی از قابلیتهای اتوماسیون اداری در رابطه با زنجیره مکاتبات نامه (نامه های مرتبط)
- 6 سخن پایانی
- 7 دانلود فایل آموزشی اصول نامه نگاری اداری
در اصول نامه نگاری اداری چه وقت هایی از واژه(های) عطف و یا پیرو باید استفاده کرد؟
نامه ها در صورتی که در پاسخ به نامه یا پیرو نامه دیگری ایجاد شده باشند، جهت ایجاد زنجیره مکاتبات و امکان دسترسی به سوابق قبلی نامه، لازم است نوع ارتباط و همچنین شماره نامههای مرتبط آنها مشخص گردد. نامههای مرتبط عموما دارای سه نوع «عطف»، «پیرو» و «بازگشت» هستند، که در ادامه هر سه آنها را باهم بررسی خواهیم کرد.
عطف
«عطف» در پاسخ به نامه ای گفته میشود که قبلاً از سازمان مخاطب دریافت شده و شما به عنوان فرستنده، میخواهید جواب نامه را ارسال نمایید؛ به عبارت دیگر، نامه عطف، پاسخی به نامههای دیگر میباشد و در جواب آنها ارسال میگردد.
اگر نامه در پاسخِ نامه مخاطب صادر گردد، نگارش نامه این چنین باید باشد:
به طورمثال:
- عطف به نامه شماره…….. مورخه…… در خصوص……….
- در پاسخ نامه شماره ……. مورخه …….
- جوابیه نامه شماره…… مورخه………
پیرو
هرگاه نامه در دنباله مکاتباتِ گذشته فرستنده باشد و فرستنده بعد از آخرین مکاتبه جوابیهای از مخاطب دریافت نکرده باشد، نامه جدید از طرف فرستنده پیرو مکاتبات قبلی صادر می شود؛ به عبارت دیگر، نامه پیرو در ادامه نامه قبلی که صادر کردهایم، ارسال میگردد و مانند نامه مرتبط عطف، پاسخی به نامههای دریافتی محسوب نمیگردد.
به طورمثال:
- پیرو نامه شماره…….. مورخه…… در خصوص…………
- در تعقیب نامه شماره ……. مورخه ……
بازگشت
نامههای بازگشت در پاسخ به دستور، ابلاغیه یا درخواستی که دریافت شده است، ارسال میگردند؛ در نامه های بازگشت از عبارات و اصطلاحات زیر استفاده میشود:
- بازگشت به نامه شماره … به تاریخ …
- در پاسخ به نامه شماره … به تاریخ …
- جوابیه نامه شماره…. به تاریخ…
آیا میدانید تفاوت عطف به نامه و بازگشت به نامه چیست؟
از آنجایی که این دو عبارت از لحاظ لغوی شبیه به هم هستند، تفاوت عطف و بازگشت به نامه در شرایط استفاده از آنهاست؛ نامه بازگشت در پاسخ به درخواست یا دستور ارسال میگردد، در حالی که نامه عطف، بیشتر در نامههایی با مضمون هماهنگی و اطلاع رسانی، استفاده میشود. مانند: عطف به مصوبه شماره … هیئتوزیران به تاریخ … در خصوص افزایش مهارتهای کارکنان…….
نامههای عطف و پیرو در اتوماسیون اداری چگونه است؟
گاهی اوقات در اتوماسیون اداری نامهای که از سازمان صادر میگردد، ممکن است در سازمان گیرنده سابقه داشته باشد یا در پاسخنامه مخاطب فرستاده شود، در این صورت به جهت گردش نامه و مشاهده سابقه نامه، نیاز است به شماره مکاتبات و نامههای قبلی مخاطب اشاره شود.
قابلیت «ایجاد نامه مرتبط» به راحتی این نیاز کاربران، علی الخصوص کاربران دبیرخانه را در نامهنگاری های خود و حفظ سوابق آنها بر طرف کرده است؛ شایان ذکر است که کاربران دبیرخانه قادر به تنظیم نحوه نمایش نامه مرتبط در زیرسیستم دبیرخانه فراگستر نیز هستند.
آیا میدانستید نوشتن نامهها با اتوماسیون اداری فراگستر سادهتر و راحتتر از نوشتن نامههای کاغذیست؟
با اتوماسیون فراگستر شما میتوانید با انتخاب قالب نامهای که مناسب شماست، نامه خودتان را به راحتی تایپ کنید و یا با تبدیل صوتی بنویسید و ارسال کنید. به علاوه قابلیتهای بسیار دیگری مثل افزودن رونوشت، الصاق پیوست، تنظیم فوریت و تعیین محرمانگی نامه در اختیار شما قرار خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر با مراحل نگارش نامه در اتوماسیون اداری فراگستر میتوانید از لینک زیر بازدید کنید:
آیا تمام کاربران به نامه های مرتبط در اتوماسیون اداری دسترسی دارند؟
سامانه اتوماسیون اداری فراگستر دارای ساختار سلسه مراتبی است و کاربران در آن بر اساس سلسله مراتب سازمانی تعریف میشوند؛ این سامانه به نحوی طراحی شده که کاربران با «تعیین سطح دسترسی» میتوانند نامههای مرتبط عطف یا پیرو را، به نامه جاری اضافه نمایند. این قابلیت به سازمانها و مجموعهها کمک میکند تا دسترسی کاربران به انواع نامههای اداری را مدیریت نمایند.
بطور مثال، اگر نامه ای برای شما در اتوماسیون ارسال شد که نامه دیگری به آن مرتبط شده بود، در صورتی میتوانید نامه مرتبط را باز کنید که پیش از این نامه مرتبط را دریافت یا ارسال کرده باشید، یا اینکه اگر کاربران زیرمجموعه شما در چارت سازمانی، نامه را دریافت، ارسال و یا مشاهده کرده باشد، شما نیز میتوانید به نامه های مرتبط در نامه جاری دسترسی داشته باشید.
برقراری ارتباط هوشمند مکاتبات در اتوماسیون اداری فراگستر
اتوماسیون فراگستر تنها اتوماسیون اداری است که مجهز به موتور جستجوی هوشمند معنایی یا همان بهجو است. با استفاده از این قابلیت، تمام مکاتباتی که به نحوی به نامه جاری از لحاظ موضوع، متن، ارجاع، فرستنده، گیرنده و… تشابهی داشته باشند؛ بصورت خودکار و هوشمند به عنوان “ارتباط(های) هوشمند” در اختیار کاربر قرار میگیرد و دیگر نیازی به درج نامههای مرتبط بصورت دستی نیست.
از آنجا که وجود کلمات مشابه در موضوع نامه، وزن بالاتری دارد، به همین دلیل سایر اطلاعات نامه بر حسب وزنشان در لیست ارتباطهای هوشمند قرار میگیرند.
در اصول نامه نگاری اداری/ سازمانی، یک نامه نمی تواند هم به عنوان عطف و هم به عنوان پیرو به نامه اصلی متصل گردد.
برخی از قابلیتهای اتوماسیون اداری در رابطه با زنجیره مکاتبات نامه (نامه های مرتبط)
اتوماسیون اداری فراگستر به لطف ابزارها و فناوریهای کاربردی که دارد، قابلیتهای مختلفی را در رابطه با زنجیره مکاتبات و مدیریت آن در اختیار کاربران میگذارد؛ برخی از این قابلیتها عبارتاند از:
- ایجاد ارتباط بین نامه و سند
- مشاهده سیر ارجاعات و اقدامات صورت گرفته بر روی نامه
- تعیین فوریت و سطح طبقهبندی نامه
- مشاهده نامههای مرتبط به نامه جاری (نامههای عطف و پیرو)
- تعریف کلید واژههای متنوع و انتساب آنها به نامه جهت جستجو بر اساس کلیه کلید واژهها
- امکان تهیه چاپ ویژه از نامه با قابلیت چاپ همزمان متن، نامههای مرتبط و ضمائم نامه در قالب فایل PDF
- امکان اعطای دسترسی کنترل شده برای مشاهده نامه و ارجاعات محرمانه
- توسعه انواع ارتباطات فی مابین نامه ها شامل (نامه مرتبط، نامه در پاسخ به)
- امکان مرتبط کردن نامهها به کارها و وظایف، به کمک زیر سیستم مدیریت کارها و وظایف تیمی
- و…
برای کار با نرم افزار اتوماسیون اداری فراگستر، میتوانید ابتدا نسخه دموی رایگان این نرم افزار را تهیه بفرمایید، تا با قابلیتها و امکانات این نرم افزار کاربردی و جامع بیشتر آشنا شوید؛ برای دریافت نسخه دموی رایگان، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید:
سخن پایانی
در این مقاله به تعریف عطف، پیرو و بازگشت در نامههای اداری پرداختیم و با تفاوت عطف پیرو و بازگشت نامه مرتبط آشنا شدیم؛ به کمک اتوماسیون اداری فراگستر، میتوانید مدیریت بهتر و دقیقتری بر روی زنجیره مکاتبات داشته باشید. در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که اگر سوالی در ذهن شما بی پاسخ مانده، حتما آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
دانلود فایل آموزشی اصول نامه نگاری اداری
سلام ، ممنو ن از ابراز مطا لب مفیدتان .
سلام
می تونین بهم بگین مقابله نامه و بازگشت نامه منظور چیه؟
سلام بر شما
منظور از “بازگشت نامه” جوابی هست که گیرنده به فرستنده میده و مترادف “پاسخ” یا “جوابیه” میشه و از این لحاظ هم معنی با “عطف” هست. وقتی هم که در متن نامه ای گفته میشه “در بازگشت نامه …” منظور در پاسخ به دستور یا تقاضای مطرح شده در یک نامه دیگر هست.
اصلاحات رایج برای نامههای مرتبط فقط “عطف یا بازگشت” و “پیرو” هست.
سپاس از حسن توجه شما :)