BPMS چگونه با دیگر نرم افزارها صحبت میکند؟
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
در مقالات گذشته خواندید که یکی از قابلیتهای اصلی BPMS، یکپارچهسازی تمامی فرآیندها با نرمافزارهای موجود سازمان است. بطوریکه بوسیله آن، افراد سازمان میتوانند در طی اجرای یک فرآیند بصورت کاملا یکپارچه و هماهنگ از امکانات دیگر نرمافزارهای موجود سازمان هم، استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم نحوه برقراری ارتباط فرآیندهای سازمان را با سایر نرمافزارها مورد بررسی قرار دهیم.
باید بدانیم که منظور از فرآیندهای سازمان، همان فرآیندها یا برنامههای خاص آن سازمان است که به نرمافزار BPMS تغذیه شده یا بصورت از پیش آمده در نرمافزار BPMS قابل استفاده میباشد.
روشهای متداول تبادل اطلاعات میان نرمافزارها
قبل از ورود به بحث چگونگی ارتباط نرمافزار BPMS با سایر نرمافزارها، بهتر است ابتدا با استانداردهای تبادل اطلاعات میان سامانههای اطلاعاتی آشنا شویم تا در مرحله بعد بتوانیم از استانداردهای تدوین شده در مبحث یکپارچگی استفاده بهینه نماییم.
برای تبادل اطلاعات میان نرمافزارها، استانداردهایی تدوین شده است که متداولترین آنها استفاده از سرویسها میباشد. سرویسها در قالب پروتکلهای Web Service و Rest Service قابل استفاده هستند. البته شرکت مایکروسافت هم از .Net Framework 3.5 به بعد سرویسی تحت عنوان (Windows Communication Foundation (WCF ارائه نموده است که از پروتکلهای ارتباطی گوناگونی مانند net.tcp و… پشتیبانی میکند،
اما در حال حاضر سازگارترین و مناسبتترین روش برای تبادل اطلاعات میان نرمافزارها، استفاده از وب سرویس میباشد. به این دلیل که وبسرویسها برای تبادل اطلاعات، هیچگونه وابستگی به سیستم عامل قابل استفاده ندارند.
بیشتر بخوانید: روشهای یکپارچگی BPM با سایر سیستمهای تخصصی سازمان
BPMS چگونه با نرمافزارهای دیگر ارتباط برقرار میکند؟
بدیهی است در طی اجرای فرآیند، نیاز به برقراری ارتباط با نرمافزارهای مختلف سازمان امری اجتناب ناپذیر است. برای مثال ممکن است بخواهیم پس از تایید یک نوع درخواست، اطلاع مهمی را از طریق پیامک به مدیر سازمان ارسال نماییم، و یا پس از تایید مرخصی، مدت زمان مرخصی را بصورت خودکار در سیستم کارکرد _که توسط یک شرکت دیگر تهیه شده_ ثبت نماییم تا از ورود مجدد اطلاعات و دوبارهکاری جلوگیری شود. اما سوال اساسی این است که چگونه میتوان چنین یکپارچگیای را در سطح فرآیند و نرمافزارهای سازمان فراهم آورد؟
همانطور که در ابتدا گفته شد، برای حل این مشکل باید از وبسرویسها برای تبادل اطلاعات استفاده نماییم. بعبارتی لازم است سرویسهایی را ایجاد نماییم تا در این مثال، بتوانند اطلاعاتی را از داخل فرآیند BPM به نرمافزار کارکرد تحویل دهند. معمولا این سرویسها توسط سازمان خریدار BPMS یا شرکتهای تولیدکننده مانند شرکت تولیدکننده سیستم کارکرد تهیه میشوند. استفاده از سرویسها باعث میشوند تا سیستمها علاوه بر فعالیت مستقل خود با یکدیگر نیز ارتباط داشته باشند.
علت بکارگیری سیستم پایگاههای داده باعث میشود پس از عملیات ارتقا یا بهنگام سازی نرمافزارها توسط شرکت سازنده، تعاملات و یکپارچگیهای ایجاد شده دچار اختلال نگردد. سرویسها شفافیت بالایی را در توصیف عملیاتهای مرتبط با یکپارچهسازی دارند، از اینرو استفاده مجدد و یا توسعه آنها ساده میباشد.
بهتر است مفاهیم فوق را با ذکر یک مثال بیشتر توضیح دهیم:
فرض کنید قرار است در یک فرآیند درخواست خرید، پس از تایید درخواست یک کالای خاص، از طریق پیامک به مدیرعامل سازمان اطلاعرسانی نماییم. برای این منظور، قبلا از یکی از فروشندگان پیامک اینترنتی، بسته پیامک خریداری کردهایم. (گفتنیست فروشندگان پیامکهای اینترنتی عملیات ارسال پیامک انبوه را ساده کردهاند و بعنوان مثال با خرید یک بسته پیامک ۱۰۰۰تایی میتوان از طریق اینترنت ۱۰۰۰ پیامک به مخاطبین دلخواه ارسال نمود.) این فروشندگان، یک وب سرویس در اختیار کاربران خود قرار میدهند که این وب سرویس با دریافت اطلاعاتی چون نام کاربری خریداری شده، رمز و شماره تلفن مخاطب، پیامی را برای مخاطب موردنظر ارسال مینمایند. حال کافیست در بخش تایید نرم افزار BPM، این وب سرویس را فراخوانی و اطلاعات مورد نیاز را به آن ارسال نماییم.
بنابراین شاهد خواهیم بود به سادگی ارتباط بین سامانه BPM و سامانه ارسال پیامک برقرار گردید. البته مباحث یکپارچگی در سطح دادهها، ارتباطهای دوطرفه و…. مباحثی در همین راستا هستند که در مقالات بعدی به توضیح آنها میپردازیم.
خوب است بدانید: تفاوت سیستم های گردش کار با سیستم های مدیریت کسب و کار (BPMS)