12 ویژگی سازمان های خلاق و نوآور
زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
خلاقیت و نوآوری در سازمان، امری تصادفی نیست. بخش مهمی از این خلاقیت ناشی از خصوصیاتی است که هر سازمانی میتواند آنها در خود پرورش دهد. برای آشنایی با مهمترین ویژگی های یک سازمان خلاق با وبلاگ فراگستر همراه باشید.
سازمانهای خلاق، آنهایی هستند که خلاقیت و ایدههای جدید را در محیط کاری خود تشویق میکنند. اگر شما هم میخواهید سازمانی خلاق داشته باشید، تمرکز خود را بر توسعه ویژگی های این نوع سازمانها قرار دهید. در این مقاله ابتدا توضیح میدهیم که تعریف سازمان خلاق چیست. سپس 12 ویژگی سازمان خلاق را فهرست میکنیم و نکاتی را که به تقویت فرهنگ نوآوری در محیط کار سازمان شما منجر میشود، بیان خواهیم کرد.
مشاهده فهرست مطالب
- 1 تعریف سازمان خلاق چیست؟
- 2 اصول نوآوری در سازمان کدام است؟
- 3 مزایای نوآوری در سازمان چیست؟
- 4 ویژگی های سازمان خلاق کدام است؟
تعریف سازمان خلاق چیست؟
سازمانهای خلاق، به دنبال ترویج نوآوریهای فردی، سازمانی، فناوری و اجتماعی بوده و افرادی با استعدادها، مهارتها و منابع مختلف را در کنار یکدیگر جمع میکنند. در یک سازمان نوآور، ریسکها مدیریت میشوند و سازمان میداند و میپذیرد که موفقیت آینده بر اساس مجموعهای از آموختههایی ساخته میشود که از عدمموفقیتهای آنها در تلاشهایشان بدست آمدهاند.
در این سازمانها محیط کار به گونهای است که کارکنان تشویق میشوند تا ایدهها و راهکارهای خلاقانه خود را به اشتراک بگذارند. در چنین سازمانی، همه افراد این اعتمادبهنفس را دارند تا ایدهپردازی کرده و نظرات خود را بیان کنند که این به نوبه خود باعث ترویج نوآوری در محیط کار میشود.
اصول نوآوری در سازمان کدام است؟
پیتر دراکر که یکی از برجستهترین نظریهپردازان مدیریت در جهان است، اصول نوآوری در سازمان را اینگونه تعریف میکند:
1- تجزیه و تحلیل منابع نوآوری با هدف کشف فرصت ها
2- تعیین نیازها، خواسته ها و انتظارات مشتریان
3- نوآوری باید ساده و متمرکز باشد
4- نوآوری باید با قدمهای کوچک آغاز شود
5- هدف نوآوری باید رهبری باشد
دراکر بر این باور بود که نوآوری هدفمند و سیستماتیک با تجزیه و تحلیل فرصت ها آغاز میشود. وی منابع فرصت های نوآورانه را به 2 دسته منابع درون کسب و کار یا صنعت و منابعی که با تغییرات خارج از سازمان مانند تغییرات اجتماعی و جمعیتی سروکار دارند، طبقه بندی کرد. این منابع اساساً “علائم نیاز به نوآوری” محسوب میشوند و شاخصهای قابل اعتمادی از تغییراتی هستند که قبلاً رخ دادهاند یا با تلاش کمی ممکن هستند.
اصل بعدی تعیین نیازها، خواسته ها و انتظارات مشتریان است که کار پیچیدهای نیست و نیاز به بازاریابی و تحقیقات بازاریابی را تقویت می کند. اصل بعدی تعیین نیازها، خواسته ها و انتظارات مشتریان است که کار پیچیدهای نیست و نیاز به بازاریابی و تحقیقات بازاریابی را تقویت می کند. سازمانهایی که در نوآوری موفق هستند، به کاربران بالقوه توجه میکنند و انتظارات، ارزشها و نیازهایشان را مطالعه میکنند.
به گفته دراکر، اصل بعدی این است که نوآوریها باید ساده و متمرکز باشند تا برای یک کاربرد خاص، واضح و مشخص هدایت شوند و باید بر نیاز خاصی که برآورده میکنند و نتیجه نهایی خاصی که موجب میشوند، متمرکز شوند. این اصل معقول و منطقی است زیرا مثلا اگر مصرف کننده متوجه نشود محصول چه کاری انجام میدهد، محصول نوآورانه به فروش نخواهد رسید.
نوآوریهای موثر از قدمهای کوچک آغاز میشوند و لزوما بزرگ نیستند. به عنوان نمونه، یک نوآوری موثر این است که وسیله نقلیه متحرک بتواند در حین حرکت در امتداد ریل، به نیروی برق دسترسی داشته باشد، نمونه دیگر این نوآوری میتواند ابداع دستگاهی باشد که تعداد معینی کبریت را در یک جعبه کبریت قرار میدهد. در مقابل، ایدههای بزرگی که “در یک صنعت انقلاب ایجاد میکنند” شانس موفقیت بسیار کمتری دارند.
علاوه بر این، یک سازمان نوآور موفق باید از همان ابتدا به دنبال تبدیل شدن به یک پیشگام، تعیین جهت یک فناوری یا یک صنعت جدید و به دنبال ایجاد کسب و کاری باشد که از همه رقبا جلوتر است. اگر از ابتدا هدف از نوآوری در سازمان، رهبری نباشد، بعید است که سازمان بتواند نوآوری کافی داشته باشد.
مزایای نوآوری در سازمان چیست؟
نوآوری در سازمان مزایای متعددی را برای کسب و کار شما به ارمغان میآورد. برخی از آنها عبارتند از:
بهبود محصولات
نوآوری میتواند به سازمان شما در بهبود محصولات کمک کند. از آنجایی که فرهنگ نوآوری در محیط کار، خلاقیت و ایدههای جدید را تشویق میکند، میتوانید از آن برای بهبود محصولات موجود و پیدا کردن ایدههایی برای تولید محصولات جدید و منحصر به فرد استفاده کنید.
بهدستآوردن مزیت رقابتی
نوآوری سازمانی با فراهم کردن امکان تولید محصولات بهتر، به سازمان شما کمک کند تا مزیتهای رقابتی خود را نسبت به رقبا افزایش دهد. این مزیتهای رقابتی نیز میتوانند باعث شوند که مشتریان، محصولات شما را به جای سایر رقبا انتخاب کنند.
تقویت برند
یکی دیگر از مزایای ترویج نوآوری در محیط کاری سازمان این است که با خلاقانهتر کردن رویکرد شما به استراتژیهای بازاریابی، عملکرد سازمان شما را در مدیریت برند بهبود میبخشد.
جذب کارکنان برتر
داشتن فرهنگ نوآوری به سازمان شما کمک میکند تا کارکنان برتر را جذب کند، زیرا بسیاری از افراد به سمت سازمانی جذب میشوند که برای ایدههای جدید ارزش قائل است.
افزایش رضایت کارکنان
نوآوری در سازمان همچنین میتواند به افزایش رضایت کارکنان کمک کند، زیرا بسیاری از کارکنان فعالیت در محیطی که دارای فرهنگ نوآوری است را دلپذیر و رضایتبخش میدانند.
ویژگی های سازمان خلاق کدام است؟
شما هم میتوانید سازمان خود را به یک سازمان نوآور تبدیل کنید. برای اینکار کافیست تا ویژگیهای اصلی محیط کاری در چنین سازمانهایی را در کسب و کار خود پیادهسازی کنید. در اینجا 12 مورد از ویژگی های سازمان خلاق که باید در نظر بگیرید، آورده شده است:
رهبری قوی
یکی دیگر از ویژگی های سازمان خلاق، داشتن رهبری قوی است. برای تقویت فرهنگ نوآوری لازم است که رفتار رهبران سازمان الهامبخش بوده و الگویی برای کارکنان خود باشند. از جمله ویژگیهای رهبری قوی عبارت است از:
توانایی برقراری ارتباط موثر
رهبران خوب باید بتوانند به طور موثر با افراد تحت رهبری خود ارتباط برقرار کنند، بنابراین به مهارتهای ارتباط شفاهی، ارتباط نوشتاری، گوش دادن فعال و دادن بازخورد سازنده نیاز دارند.
شفافیت
رهبری قوی نیازمند شفافیت است. این ویژگی باعث میشود تا کارکنان به رهبری سازمان اعتماد کنند.
تفویض اختیار
تفویض اختیار یکی دیگر از ویژگیهای مهم رهبری قوی است. یک رهبر موفق وظایفی را به کارکنان تفویض میکند که توانایی انجام آن به نحو موثر را داشته باشند.
هدفگذاری
رهبران خوب برای افراد تحت رهبری خود تعیین هدف کرده و آنها را به سمت موفقیت تشویق میکنند.
در یک سازمان خلاق، رهبران سازمان کنجکاوی خود را نشان داده و نسبت به نوآوری نگرشی مثبت دارند تا کارکنان آنها نیز این ویژگیها را منعکس کنند. بنابراین سعی کنید در محیط کار ذهنی باز داشته باشید و در مسایل کاری خلاقانه فکر کنید تا بتوانید کارکنان خود را نیز به این رفتار تشویق کنید.
استقلال
دادن استقلال به کارکنان به این معناست که به آنها اجازه دهید در کارشان آزادی داشته باشند. استقلال میتواند رضایت و روحیه کارکنان را بهبود ببخشد. همچنین میتواند به کارکنان کمک کند تا ایدهها و خلاقیت خود را در محیط کار مطرح کنند.
محیط قابل اعتماد
اگر میخواهید نوآوری را در سازمان خود افزایش دهید، ایجاد یک محیط قابل اعتماد از اهمیت زیادی برخوردار است. داشتن محیطی قابل اعتماد به کارکنان کمک میکند تا در اشتراکگذاری ایدههای خود احساس راحتی کنند و این برای یک سازمان نوآور ضروری است. شما میتوانید با داشتن ارتباط منظم با کارکنان، برقراری روابط دوستانه در محیط کار و ترویج شفافیت، محیطی قابل اعتماد ایجاد کنید.
استراتژی نوآورانه
یکی دیگر از ویژگی های سازمان های خلاق و نوآور، داشتن استراتژی نوآورانه است. برای داشتن یک سازمان نوآور، باید اطمینان حاصل کنید که یک استراتژی نوآورانه هم دارید و بتوانید از آن پیروی کنید. برای ایجاد استراتژی منحصر به فرد، با شرکای تجاری سازمان خود از جمله کارکنان، مشتریان و سرمایهگذاران ملاقات کنید تا دیدگاههای مختلف را بشنوید و بتوانید یک استراتژی کارآمد انتخاب کنید.
دیدگاه مثبت نسبت به شکست
برای توسعه سازمانی که نوآوری و خلاقیت را ترویج میکند، داشتن دیدگاه مثبت نسبت به شکست نیز مهم است. گاهی اوقات، شکستها بخشی از نوآوری است و باید آنها را پذیرفته و از آنها درس بگیریم. با تشویق نگرش مثبت به شکست، میتوانید به کارکنان خود کمک کنید تا به جای ترس از شکست، آن را در آغوش بگیرند و این میتواند به آنها کمک کند که برای بروز خلاقیت، احساس راحتی کنند.
اهداف و مقصد نهایی
داشتن اهداف و یک مقصد نهایی نیز برای یک سازمان نوآور ضروری است. شما باید بدانید که مقصد نهایی سازمان شما کجاست و بتوانید اهداف کاری خود را بر مبنای این مقصد تنظیم کنید. سعی کنید اهدافی را تعیین کنید که تفکر خلاقانه را تشویق میکنند. برای مثال میتوانید از معیارهای اسمارت برای تعیین اهداف مشخص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و مبتنی بر زمان برای کارکنان خود استفاده کنید.
الهامبخش بودن
یکی دیگر از ویژگیهای مهم سازمانهای خلاق، الهامبخش بودن است. برای اینکه کارکنان بتوانند تا حد امکان خلاق باشند، ضروری است که بتوانند از سازمان خود الهام بگیرند. شما میتوانید با میزبانی رویدادها، انجام تمرینهای خلاقانه و دعوت از افراد خارج از سازمان، به الهامبخشیدن به کارکنان خود کمک کنید.
مشارکت بین اعضا
مشارکت بین کارکنان یکی از مهمترین ویژگی های سازمان خلاق است. مشارکت در کار میتواند به ترکیب ایدهها و دیدگاههای مختلف منجر شود و در نهایت به کارکنان شما در نوآوری کمک کند. مشارکت بین کارکنان را میتوان با ابزارهای مختلفی مانند نرمافزارهای مدیریت کارها یا اتوماسیون اداری تشویق کرد. مشارکت در کار به مهارتهای ارتباطی قوی نیاز دارد. بنابراین لازم است که کارکنان شما بتوانند در ارتباطات کتبی و شفاهی، همدلی و کار گروهی مهارت پیدا کنند.
سازمانهای موفقیک ابزار مدیریتی کارآمداتوماسیون کسب و کاردارند.
اگر مدیر، تصمیم گیرنده یا صاحب کسب و کار هستید، همین حالا وقتشه از مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا با ابزارهای مدیریت آسانتر، سریعتر و به صرفهتر آشنا شوید.
خلاقیت
خلاقیت یکی از ویژگیهای اصلی فرهنگ نوآوری در سازمان است. شما میتوانید با انجام تمرینات خلاقانه و دادن آزادی به کارکنان برای خلاقانه انجام دادن پروژهها و وظایف خود، خلاقیت کارکنان را در محیط سازمان افزایش داده و باعث نوآوری شوید.
تشویق کارکنان
ایجاد انگیزه و تشویق کارکنان نیز برای نوآوری ضروری است. مشوقهای کاری میتواند به کارکنان کمک کند تا با انگیزه و پرانرژی بمانند و کیفیت کار آنها را افزایش دهد. برخی از مشوقهای رایج برای کارکنان شامل وعدههای غذایی رایگان، تفریحات سازمانی و برنامههای تشویقی برای کارکنان نمونه در هر ماه است.
کنجکاوی
یکی دیگر از ویژگیهای سازمان نوآور، کنجکاوی است. برای اینکه کارکنان شما بتوانند ایدهها و نوآوریهای جدیدی ارائه دهند، لازم است کنجکاوی آنها را تشویق کنید. کنجکاوی میتواند منجر به خلاقیت شود و خلاقیت نیز میتواند به نوآوری در سازمان شما کمک کند.
تامین مالی
تامین مالی تلاشهای خلاقانه کارکنان، یکی دیگر از ویژگیهای مهم سازمانهای نوآور است. در یک سازمان نوآور، داشتن توانایی تامین مالی ایدههای جدید و تبدیل آنها به محصولات واقعی مهم است. بنابراین برای داشتن چنین سازمانی لازم است که بودجهای را به نوآوری اختصاص بدهید تا بتوانید ایدهها را از تخته سفید خارج کرده و تبدیل به واقعیت کنید.
کلام آخر
اکنون که این مقاله را خواندید درک بهتری از ویژگی های سازمان خلاق و مزایای آن خواهید داشت. اینها ویژگیهایی هستند که برای موفقیت و پیشرفت سازمان شما ضروری است. خلاقیت سازمانی میتواند به پرورش ایدههای جدید، بهبود محصولات و افزایش رضایت کارکنان در محیط کار شما کمک کند. اگر مایل هستید کسب و کار خود را به یک سازمان خلاق تبدیل کنید، میتوانید 12 ویژگی سازمان خلاق را که در این مقاله خواندید در محیط کاری خود اجرا کنید. سپس میتوانید تاثیرگذاری این ویژگیها را بر خلاقیت کارکنان و عملکرد سازمان خود ارزیابی کنید.