کاربرد رایانش ابری در نرمافزارهای سازمانی
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
واژه رایانش ابری (Cloud Computing) یک اصطلاح عمومی است که برای تشریح کلاس جدید شبکههای مبتنی بر رایانش که در اینترنت بوجود آمدهاند، بکار میرود. رایانش ابری، یک فناوری رایانشی است که اینترنت و سرویسهای از راه دور مرکزی را برای نگهداری و استفاده از دادهها، بکار میگیرد. رایانش ابری، بکار بردن منابع رایانش (سختافزار و نرمافزار) است که بعنوان یک خدمت در شبکه، مورد استفاده قرار گرفتهاند.
اصطلاح ابری (Cloud) به مرحله بعدی انقلاب در اینترنت اشاره میکند که هر چیزی در آن معنادار میشود:
- از قدرت رایانش تا فرایندهای کسب و کار تا مشارکت فردی
- خدمتی که در هر مکان و هر زمان در صورت نیاز به شما ارائه میشود
چرا باید از رایانش ابری در نرمافزارهای سازمانی بهره برد؟
ارزش ارائه شده توسط رایانش ابری، میتواند در سطوح مختلفی دیده شوند:
در یک سطح سازمانی، رایانش ابری میتواند ارزشی استراتژیک از طریق پیشنهاد یک مزیت رقابتی بواسطه کاهش هزینهها داشته باشد. در یک سطح اقتصادی، صرفهجویی کل در هزینه سختافزار و نرمافزار فناوری اطلاعات میتواند از نظر اقتصادی بسیار معنادار باشد. سازمانهای بزرگ از این طریق میتوانند تا ۳۰ درصد کاهش مصرف انرژی و انتشار کربن، و سازمانهای کوچک تا ۹۰ درصد کاهش مصرف انرژی و انتشار کربن داشته باشند. بنابراین میتوان استدلال کرد که افزایش بکارگیری رایانش ابری، میتواند به بالا بردن کارایی در سازمانها و بهبود مدیریت سبز ، کمک کند.
اکثر استارتآپ ها و کسبوکارهای کوچک تصور میکنند که رایانش ابری برای آنها کاربردی ندارد. در صورتیکه یکی از مهمترین مزایای استفاده از رایانش ابری در کسبوکارهای کوچک ایجاد فرصتهای رقابتی در محیطی فناورانه است که به سبب فراهم آوردن بستری نوآورانه سبب موفقیت و افزایش کارایی در کسبوکار آنها خواهد شد.
یک مطالعه توسط ENISA نشان داد که “امنیت در مقیاس” میتواند به عنوان مزیتی برای خدمات ابری به سازمانها لحاظ شود. در واقع یک تامین کننده خدمات ابری در ایجاد مراکز داده و فراهم کردن امنیت برای آنها نسبت به یک سازمانی که به تنهایی قصد ایجاد امنیت برای سیستمهایش را دارد، تخصص بسیار بیشتری خواهد داشت.
آیا رایانش ابری معایبی هم دارد؟
بطور یقین عواملی هستند که ممکن است تاثیر منفی بر تصمیمگیری جهت اتخاذ رایانش ابری داشته باشند. یکی از این عوامل، ریسکهای امنیتی هستند. این ریسکها از این حقیقت ناشی میشوند که دادهها معمولا توسط یک تامین کننده که ممکن است الزامات امنیتی را رعایت نکند، نگهداری و پشتیبانی میشوند. همچنین برخی موضوعات تکنیکی نیز وجود دارند که با دسترسی پذیری مداوم خدمت، در ارتباط هستند.
سازمانها ممکن است به توقف خدمت ناشی از مشکلات موجود از جانب تامین کننده خدمات یا از جانب کاربر، اهمیت دهند. ( مثل باگهای دستگاههای تامین کننده، قطعی ارتباط شبکه یا سرور، یا گلوگاههای خدمت). بالاخره، پیشبینی ناپذیری عملکرد و محدودیت انعطافپذیری از جانب تامین کننده، یک ریسک دیگر است. یکی دیگر از ریسکها، “اشتراک قضا و قدری” است که از این حقیقت ناشی میشود که یک تامین کننده معمولا خدماتی را برای تعدادی از مشتریان متفاوت، میزبانی میکند و بنابراین بروز مشکل در سرور یک مشتری ممکن است بر سایر مشتریان تاثیرگذار باشد.
حتما بخوانید: اهمیت رایانش ابری در توسعه اتوماسیون های اداری
چگونگی پیادهسازی رایانش ابری در سازمان
اجرای رایانش ابری با پیادهسازی یک فناوری جدید در یک سازمان، مشابه است و نیاز به تغییرات فناورانه در سازمان خواهد داشت. برای نمونه میتوان از راهکارهای برنامهریزی منابع سازمان (ERP) ابری نام برد. ERP ابری، یک نوع از ERP است که بجای مراکز داده سازمانی، بر روی یک پلتفرم رایانش ابری میزبانی میشود. و در واقع نوعی از نرمافزارهای SaaS است که دسترسی پذیری از طریق اینترنت را افزایش داده و کاربران را قادر میسازد تا دادهها را هم در میان واحدهای سازمانی و هم در خارج از آن به اشتراک گذاشته و منتقل نمایند. بدلیل میزبانی ابری، شرکتها بلافاصله از وجود هرگونه بروزرسانی، آگاه میشوند و در کنار آن، دسترسی پذیری، نسخه پشتیبان و برنامههای بازاریابی توسط تامین کننده برای کاهش اشکالات نرمافزار نیز وجود خواهد داشت.
امروزه تعداد زیادی از سازمانها به دنبال طراحی زیر ساختهای فناوری اطلاعات، براساس یک مدل ابری هستند تا از مزایای خدمات ابری به شکلی که با بهترین روش، فرایندهای کسبوکارشان را توانمند کنند؛ برخوردار شوند. این سازمانها توانستهاند با بهرهگیری و طی کردن این مراحل، به چابکی، انعطافپذیری و کارایی، دست پیدا کنند:
- طراحی برنامههای استراتژیک ابری
- تعریف تعادل مناسب بین مدلهای ابری
- تغییر معماریهای مرتبط با پلتفرمها
- پیادهسازی سرورهای موردنیاز و زیرساخت ذخیرهسازی
اهمیت رایانش ابری در نرمافزارهای اتوماسیون اداری و مدیریت فرایندها
امروزه تکنولوژیهای جدید مانند: هوش مصنوعی، بلاکچین، رایانش ابری و… در پیشرفت تمامی صنایع نقش بسیاری داشتهاند. یکی از این صنایعی که فناوری رایانش ابری سبب تحول بسیاری در آن شده است صنعت نرمافزارهای سازمانی مانند اتوماسیون اداری بوده است. تابحال استفاده از راهکار ابری برای اتوماسیون اداری در سازمانهای بزرگ توسط شرکت فراگستر پیادهسازی شده است. این راهکارها با برداشتن هزینهها و پیچیدگیهای فنی از دوش سازمانها، منجر به تمرکز بیشتر سازمان بر فرایندهای موجود و افزایش کارایی گردیده است. پیشنهاد میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص اتوماسیون اداری ابری یا رایگان مقاله نرم افزار اتوماسیون اداری رایگان را مطالعه یا با تکمیل فرم زیر یک جلسه مشاوره رایگان برای سازمان خود تنظیم کنید.
کلام آخر:
بسیاری از ما بدون آنکه آگاه باشیم، هر روز بارها از رایانش ابری استفاده میکنیم. زمانی که پشت کامپیوتر نشسته و در گوگل، جستجو میکنیم، نتایج از یکی از صدها هزار کامپیوتر خوشهای گوگل از کالیفرنیا، دوبلین، توکیو و شاید پکن نمایش داده شود. شما مبدا را ندانسته و احتمالا هرگز نخواهید دانست. این مسئله در خصوص ایمیلهای مبتنی بر وب نیز صادق خواهد بود. اگر باز هم میپرسید که چه چیزی رایانش ابری را این اندازه متفاوت کرده است، باید گفت که جواب در سه چیز نهفته است: رایانش ابری، توسط تامین کننده مدیریت شده است، مبتنی بر تقاضا بوده؛ و هم خصوصی و هم عمومی می باشد.