مدلسازی فرایند کسب و کار چیست؟ مدلسازی فرایند در نرم افزار BPMS فراگستر
زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه
شناخت فرایندهای موجود در یک کسب و کار و مدلسازی و مدیریت آنها، یکی از مهمترین کارها برای پیشرفت و توسعه هر کسب و کار محسوب میگردد؛ مدلسازی فرایند کسب و کار یا Business Process Model and Notation، روشی شناخته شده و بسیار کاربردی برای شناسایی و مدلسازی فرایند کسب و کار محسوب میگردد. در این مقاله به بررسی مفهوم مدلسازی فرایند کسب و کار یا همان BPMN و همچنین آشنایی با نحوه مدلسازی فرایند در نرم افزار BPMS خواهیم پرداخت؛ برای آشنایی کامل با مفهوم و کارکرد BPMN تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مشاهده فهرست مطالب
- 1 فرایند چیست؟
- 2 مدلسازی فرایند کسب و کار چیست؟
- 3 چرا از BPMN استفاده میکنیم؟
- 4 عناصر BPMN کدامند؟
- 5 انواع رویدادهای BPMN کدامند؟
- 6 انواع فعالیتهای BPMN کدامند؟
- 7 انواع دروازههای BPMN کدامند؟
- 8 BPM، BPMN، BPMS: چه تفاوتهایی باهم دارند؟
- 9 بهترین ابزار و روش برای پیاده سازی مدلسازی فرایند کسب و کار در سازمان چیست؟
- 10 بهترین ابزار برای خودکارسازی فرایندهای مدلسازی شده چیست؟
- 11 چطور یک فرایند را در نرم افزار BPMS پیاده سازی کنیم؟
- 12 سوالات متداول
- 13 سخن پایانی
فرایند چیست؟
هر فرایند مجموعهای از فعالیتهای به هم پیوسته است، که در راستای رسیدن به هدفی خاص صورت میگیرند؛ فرایندها از یک یا چند ورودی تشکیل شدهاند، که در ادامه مقادیر ورودی را با صرف منابع مورد نیاز، به یک یا چند خروجی دارای ارزش افزوده تبدیل میکنند.
به طور کلی میتوان فرایندها را به دو دسته فرایندهای ساختاریافته (مانند درخواست مرخصی، درخواست کالا از انبار و…) و فرایندهای ساختارنیافته (مانند ارسال نامه، ارسال ایمیل و…) تقسیم کرد.
فرایندهای ساختاریافته، دارای مراحل و جریان مشخص، ثابت و قابل تکراری هستند؛ در عوض فرایندهای ساختارنیافته از مراحل ثابت و مشخصی برخوردار نیستند و هر سری احتمال دارد مسیر و جریان متفاوتی داشته باشند. برای مدلسازی فرایند کسب و کار، تنها میتوان از فرایندهای ساختاریافته استفاده کرد، زیرا قابل پیشبینی و طراحی هستند و میتوان آنها را بارها به صورت ثابتی تکرار کرد.
شایان ذکر است که فرایندها از منظر زنجیره ارزش نیز دستهبندی میشوند؛ انواع فرایندها از منظر زنجیره ارزش عبارتاند از:
فرایندهای مدیریتی: برنامهریزی کسب و کار، مانیتورینگ، بررسی عملکرد و…
فرایندهای اصلی: پل ارتباطی بین فرایندهای مدیریتی و فرایندهای پشتیبانی.
فرایندهای پشتیبانی: درخواست کالا، مرخصی، افزایش حقوق و… .
بیشتر بدانیم: فرایند کسب و کار (Business process) چیست و چطور آنرا مدیریت کنیم؟
همانطور که مشاهده کردیم، فرایندها به دستهبندیها و انواع مختلفی تقسیم میشوند و سازمانها و کسب و کارها نیز از فرایندهای متنوعی برخوردار هستند، که برخی از آنها قابل مدلسازی و برخی دیگر غیرقابل مدلسازی و خودکارسازیاند؛ اما سوالی که مطرح میشود این است که مدلسازی فرایند کسب و کار چیست؟
مدلسازی فرایند کسب و کار چیست؟
مدلسازی فرایند کسب و کار یا BPMN به زبان ساده یعنی ایجاد یک تصویر مفهومی و گرافیکی از مراحل مختلف یک فرایند و جریان کار آن، با استفاده از عناصر گرافیکی استاندارد، در راستای ایجاد یک درک مشترک از فرایند و جریان موجود در آن؛ به بیان دیگر، مدلسازی فرایند کسب و کار نوعی زبان استاندارد برای به تصویر کشیدن یک فرایند در جهت درک آسانتر مراحل و جریان اطلاعات و کارها در آن محسوب میگردد.
هدف از مدلسازی فرایند کسب و کار، ایجاد شفافیت در فرایند، بهینهسازی و سرعت بخشیدن به آن، بهبود عملکرد فرایند و ارتقای کارایی سازمان است؛ توجه داشته باشید که مدلسازی یک فرایند کسب و کار به معنای خودکارسازی و اتوماسیون آن فرایند نیست، بلکه صرفا به معنای شناسایی و تعریف آن فرایند در قالب یک تصویر مفهومی و گرافیکی است.
چرا از BPMN استفاده میکنیم؟
استاندارد BPMN با هدف ایجاد یک زبان مشترک جهانی برای مدلسازی فرایندها و ایجاد یک رابطه بین مدلسازی و پیادهسازی فرایندها، توسعه یافته است؛ BPMN به شما کمک میکند تا سرعت پیادهسازی فرایندهای خود را افزایش دهید، با استفاده از نمادهای تصویری به سادگی فرایندهای خود را طراحی کنید و همچنین فرایندهای پیچیده را به سادهترین و بهینهترین شکل ممکن مدلسازی نمایید و به تصویر بکشید.
بیشتر بدانیم: طراحی فرایند چیست و چه نرم افزاری برای طراحی فرایند کسب و کار مناسب است؟
عناصر BPMN کدامند؟
در قسمتهای پیش بارها به این نکته اشاره کردیم که در BPMN از عناصر و نمادهای گرافیکی و بصری برای به تصویر کشیدن فرایندها و جریان کار و اطلاعات در آنها استفاده میشود؛ این نمادها و عناصر به دستههای مختلفی تقسیم میگردند، که عبارتاند از:
- اشیاء جریان (Flow Objects)
- اشیاء ارتباط دهنده (Connecting Object)
- دادهها و مصنوعات (Data and Artifacts)
- خطوط شناوری یا مسیرهای جریان (Swim Line)
حال بیایید هر کدام از عناصر مورد استفاده در مدلسازی فرایند کسب و کار را باهم بررسی کنیم.
اشیاء جریان (Flow Objects)
نمادهایی هستند که به کمک آنها میتوانید کلیت گردش کار را در فرایندهای خود مشخص کنید؛ اشیاء جریان به 3 دسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
رویداد (Event)
رویدادها به محرکها و عواملی میگویند که یک فرایند را شروع کرده، تغییر داده و یا تکمیل مینمایند؛ رویدادها خود نیز به 3 دسته آغازین (Start)، میانی (Intermediate) و پایانی (End) تقسیم میشوند.
فعالیت (Activity)
واژهای عمومی برای کارها و فعالیتهایی که درون فرایند توسط انسان یا فناوریهای نوین انجام میشوند؛ فعالیتها به دو دسته کلی Task و Sub-Process تقسیم میشوند.
دروازه (Gateway)
دروازهها نقاط تصمیمگیری فرایند محسوب میشوند؛ از دروازهها در جریان توالی فرایند (Process Sequence Flow) استفاده میکنند، تا همگرایی یا واگرایی جریان فرایند را مشخص نمایند. شایان ذکر است که دروازهها دارای قابلیت تعیین شرط نیز هستند. به طور کلی، دروازهها تصمیمگیری، منشعب شدن، ترکیب شدن و به هم پیوستن مسیرها و جریان فرایند را مشخص میکنند.
اشیاء ارتباط دهنده (Connecting Object)
همانطور که از اسمش پیداست، اشیاء ارتباط دهنده، ارتباط بین عناصر مختلف یک فرایند را مشخص میکنند؛ اشیاء ارتباط دهنده درک بهتر و دقیقتری از جریان فرایند و ارتباط عناصر و اجزای مختلف فرایند را مدلسازی فرایند کسب و کار در اختیار ما میگذارند. اشیاء ارتباط دهنده به 3 دسته تقسیم میشوند:
جریان توالی (Sequence Flow)
جریان توالی به نوعی مسیر اصلی فرایند محسوب میگردد و ترتیب و توالی نمادها و جریان انتقال اطلاعات را درون یک فرایند نشان میدهد؛ به بیان دیگر، جریان توالی نشاندهنده ترتیب انجام شدن فعالیتها محسوب میگردد.
جریان پیغام (Message Flow)
از جریان پیغام برای مشخص کردن مسیر ارسال/دریافت پیام بین بخشهای مختلف فرایند یا بین دو شریک فرایند (در بخش “خطوط شناوری یا مسیرهای جریان” معرفی میگردد) مورد استفاده قرار میگیرد.
پیوند (Association)
پیوندها ارتباط بین هر کدام از مصنوعات، دادهها، رویدادها، فعالیتها و یا دروازهها به یکدیگر را نشان میدهد و شفافیت بیشتر و درک بهتری از جریان فرایند در اختیار ما میگذارد.
دادهها و مصنوعات (Data and Artifacts)
مصنوعات و دادهها به منظور ارائه اطلاعات بیشتر و توضیح کاملتر در مورد یک فرایند و مراحل مختلف آن مورد استفاده قرار میگیرند؛ دادهها و مصنوعات به 4 دسته تقسیم میشوند:
شئ دادهها (Dara Objects)
شئ دادهها چگونگی درخواست کردن یا تولید شدن دادهها و اطلاعات مورد نیاز در فرایند را نشان میدهند؛ به بیان دیگر، این دسته از دادهها و مصنوعات در مدلسازی فرایند کسب و کار نشاندهنده اطلاعاتی است که فرایند برای انجام شدن نیاز دارد.
گروه (Group)
از گروه برای گروهبندی و دستهبندی منطقی فعالیتها و اعمال درون فرایندها استفاده میشود؛ همچنین گروه میتواند با هدف تجزیه و تحلیل فرایند و یا مستندسازی فعالیتها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
حاشیه نویسی (Annotation)
حاشیه نویسی یا توضیحات، یکی دیگر از عناصر BPMN است، که با هدف درج توضیحات بیشتر و تامین اطلاعات متنی کافی برای خواننده دیاگرام یا مدل فرایند جهت درک بهتر و شفافیت بیشتر فرایند استفاده میشود.
خطوط شناوری یا مسیرهای جریان (Swim Line)
یکی از مهمترین عناصر BPMN برای مدلسازی فرایند کسب و کار، خطوط شناور یا مسیرهای جریان هستند؛ خطوط شناوری چارچوبهای گرافیکیاند که برای مدیریت دیگر اجزا و عناصر BPMN و طراحی شفاف و قابل درک فرایندها استفاده میشوند. مسیرهای جریان یا خطوط شناوری به دو دسته تقسیم میشوند:
استخر (Pool)
استخر در واقع چارچوب اصلی فرایند محسوب میگردد و نشان دهنده شریک فرایند است؛ استخرها جعبههای گرافیکی بزرگی هستند که باقی عناصر مدلسازی فرایند، درون آنها قرار میگیرند.
مسیر یا خط (Lane)
مسیر یا خط قسمتی از استخر است که نشاندهنده موقعیتهای سازمانی در فرایند و همچنین سازماندهی بهتر عناصر BPMN و طبقهبندی و مدیریت آنها در مدلسازی فرایند کسب و کار است.
انواع رویدادهای BPMN کدامند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، رویدادها خود به 3 دسته تقسیم میشوند؛ رویدادهای آغازین، رویدادهای میانی و رویدادهای پایانی. در این بخش قصد داریم تا رویدادهای BPMN را بر اساس کاربرد و تاثیری که دارند، دستهبندی کنیم. انواع رویدادهای BPMN از نظر کاربرد عبارتاند از:
- رویداد شروع (Start Event)
- رویداد پیام (Message Event)
- رویداد زمان سنج (Timer Event)
- رویداد تمام کننده (Terminate Event)
رویداد شروع/پایان (Start/End Event)
رویداد شروع/پایان سادهترین اما مهمترین رویداد در مدلسازی فرایند کسب و کار محسوب میگردد؛ زیرا هر فرایندی حتما باید یک نقطه آغاز یا یک نقطه پایان باشد.
رویداد پیام (Message Event)
همانطور که از اسم این رویداد پیداست، رویداد پیام برای ارسال/دریافت پیام در حین فرایند و در مراحل مختلف جریان فرایند مورد استفاده قرار میگیرد؛ رویداد پیام به طور معمول برای ایجاد ارتباط و یا اطلاع رسانی بین 2 فرایند مختلف بین دو استخر یا خط فرایند به کار میرود.
رویداد زمان سنج (Timer Event)
از این رویداد برای تعیین زمان شروع فرایند و یا مشخص کردن زمان انتظار در مراحل مختلف فرایند استفاده میشود؛ رویداد زمان سنج دارای دو نوع Start Timer و Intermediate Timer است.
رویداد تمام کننده (Terminate Event)
رویداد تمام کننده تمامی فعالیتها و مسیرهای مختلف فرایند را متوقف کرده و عملا فرایند را پایان میبخشد؛ تفاوت رویداد تمام کننده با رویداد ساده پایانی این است که رویداد ساده پایانی تنها مسیری که درون آن قرار دارد را متوقف میکند، اما رویداد تمام کننده کل مسیرها را متوقف مینماید و فرایند را پایان میدهد.
انواع فعالیتهای BPMN کدامند؟
همانطور که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، عنصر فعالیت در مدلسازی فرایند کسب و کار به معنای انجام کار یا یک فعالیت در جریان فرایند است؛ از آنجایی که درون یک فرایند فعالیتها و کارهای مختلفی صورت میگیرد، انواع مختلفی از نمادها نیز برای فعالیتهای درون BPMN در نظر گرفته شدهاند. برخی از انواع فعالیتها (Activity) در مدلسازی فرایند کسب و کار عبارتاند از:
- فعالیت ساده (None Task)
- فعالیت کاربر (User task)
- فعالیت دستی (Manual Task)
- فعالیت دریافت/ارسال (Receive/Send Task)
- فعالیت خدمت (Service Task)
- زیرفرآیند (Sub-Process)
- زیرفرایند قابل استفاده مجدد (Resumable Sub-Process)
- فعالیت اسکریپت (Script Task)
- فعالیت موازی (Multi Instance)
هر کدام از این فعالیتها بر اساس نیاز کاربر و همچنین نیاز فرایند، قابل جایگذاری در مسیر و جریان کار هستند.
انواع دروازههای BPMN کدامند؟
دروازهها یا همان نقاط تصمیمگیری فرایندها، یکی دیگر از عناصر مهم در مدلسازی فرایند کسب و کار یا همان BPMN هستند؛ به طور کلی، دروازههای BPMN به 3 نوع تقسیم میشوند:
- دروازه انحصاری (Exclusive Gateway)
- دروازه موازی (Parallel)
- دروازه جامع یا مشمول (Inclusive Gateway)
دروازه انحصاری (Exclusive Gateway)
عملکرد دروازه انحصاری در حالت منشعبکننده: به صورت همزمان فقط یکی از مسیرها را فعال میکند.
عملکرد دروازه انحصاری در حالت جمعکننده: تنها به اولین مسیری که وارد میشود، اجازه گذر از دروازه را میدهد.
دروازه موازی (Parallel)
عملکرد دروازه موازی در حالت منشعبکننده: بهطور همزمان تمامی مسیرها قابلیت فعال شدن دارند.
عملکرد دروازه موازی در حالت جمعکننده: تا زمانی که همه مسیرها به دروازه موازی نرسند، این دروازه اجازه گذر و ادامه مسیر را نمیدهد.
دروازه جامع یا مشمول (Inclusive Gateway)
در حالت منشعبکننده: هر تعداد مسیری که کاربر نیاز داشته باشد، به صورت همزمان فعال میشوند.
در حالت جمعکننده: تا رسیدن همه مسیرها به دروازه، اجازه گذر و خروج از دروازه صادر نمیشود.
دروازهها نقش بسیار مهمی در فرایندهایی که از پیچیدگی و تنوع مسیر برخوردار هستند، ایفا میکند؛ در همین راستا، استفاده از دروازه مناسب و تعیین شروط منطقی، امری بسیار مهم در مدلسازی فرایند کسب و کار محسوب میگردد.
BPM، BPMN، BPMS: چه تفاوتهایی باهم دارند؟
در دنیای مدلسازی و مدیریت فرایندهای کسب و کار، 3 مفهوم اصلی وجود دارد، که بسیاری از افراد آنها را باهم اشتباه میگیرند و گاها به جای هم استفاده میکنند؛ مفاهیم BPM، BPMN و BPMS مفاهیمی جدا از هم اما مرتبط با یکدیگر محسوب میشوند. برای آشنایی بیشتر با مدلسازی فرایند کسب و کار، بهتر است که با این مفاهیم و تعارف آنها آشنا شویم.
تعریف BPM
Business Process Management یا همان BPM به معنای مدیریت فرایند کسب و کار است؛ BPM مجموعهای از روشها، ابزارها و استراتژیهای مختلف برای شناسایی و مدلسازی فرایندهای کسب و کار است.
تعریف BPMN
BPMN یا مدلسازی فرایند کسب و کار، یک روش و استاندار برای مدلسازی و به تصویر کشیدن فرایندها و جریان کاری آنها به کمک نمادهای بصری و نمودارهای جریان کاری است؛ BPMN زبان استاندارد مدلسازی و به تصویر کشیدن فرایندها محسوب میگردد.
تعریف BPMS
نرم افزار مدیریت فرایند کسب و کار یا Business Process Management Software که به اختصار نرم افزار BPMS شناخته میشود، ابزاری تخصصی برای طراحی، بهبود و خودکارسازی فرایندهای کسب و کار است؛ به کمک نرم افزار BPMS میتوان فرایندهایی که از طریق BPM و BPMN شناسایی و مدلسازی شدهاند را طراحی کرد و به خودکارسازی و اتوماسیون آنها پرداخت.
بیشتر بدانیم: تفاوت BPM و BPMN و BPMS چیست
بهترین ابزار و روش برای پیاده سازی مدلسازی فرایند کسب و کار در سازمان چیست؟
برای پیادهسازی فرایند مدلسازی شده، راههای مختلفی وجود دارد، که به 3 دسته کلی تقسیم میشوند:
- پیادهسازی فرایند به صورت دستی: در این روش، تمامی مراحل و اعمال درون فرایند، به صورت دستی صورت میگیرند؛ از ورود اطلاعات گرفته، تا گردش و جریان فرایند.
- پیادهسازی فرایند به صورت اتوماسیون: در این روش، ورود اطلاعات و شروع فرایند به صورت دستی انجام میشود، اما باقی مراحل به صورت خودکار و اتوماسیون صورت میگیرند.
- پیادهسازی فرایند به صورت مکانیزاسیون: در روش آخر، تمامی مراحل یک فرایند، از آغاز تا پایان به صورت خودکار و توسط سیستم مدیریت میشود و انسان تقریبا هیچ نقشی در آن ندارد.
سازمانها و کسب و کارها بنابر نیاز خود و همچنین نوع فرایندی که مدلسازی شده است، باید یکی از روشهای پیادهسازی را انتخاب نمایند؛ البته شایان ذکر است که اکثر فرایندهای سازمانی و فرایندهای موجود در محیط اداری، قابلیت خودکارسازی را دارند و نیازی به انجام دستی آنها نیست؛ در همین راستا، بهترین روشهای پیادهسازی فرایندهای مدلسازی شده، خودکارسازی آنها است.
سازمانهای موفق یک ابزار مدیریتی کارآمد اتوماسیون کسب و کار دارند.
اگر مدیر، تصمیم گیرنده یا صاحب کسب و کار هستید، همین حالا وقتشه از مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا با ابزارهای مدیریت آسانتر، سریعتر و به صرفهتر آشنا شوید.
بهترین ابزار برای خودکارسازی فرایندهای مدلسازی شده چیست؟
بهترین ابزار برای خودکارسازی فرایندهای مدلسازی شده، طراحی و پیاده سازی آنها در نرم افزار مدیریت فرایند کسب و کار یا همان BPMS است؛ نرم افزار BPMS ابزاری تخصصی برای پیادهسازی فرایندهای طراحی شده و خودکارسازی آنها محسوب میگردد.
به طور معمول روند طراحی فرایندها و پیادهسازی مدلسازیهای انجام شده، به کمک نمادها و عناصری که به صورت استاندارد در BPMN تعریف شدهاند، صورت میگیرد؛ کاربران با استفاده از Drag&Drop نمادها و عناصر موجود در نرم افزار BPMS میتوانند به سادگی فرایندهای هرچند پیچیده را پیادهسازی و خودکارسازی نمایند.
نرم افزار مدیریت فرایند کسب و کار فراگستر یا همان BPMS فراگستر، نسخه بومیسازی شده نرم افزار قدرتمند ProcessMaker است، که بنابر نیازهای سازمانها و کسب و کارهای ایرانی، بهینهسازی شده؛ برخی از قابلیتها و امکانات نرم افزار BPMS فراگستر عبارتاند از:
- طراحی و مدلسازی فرآیندهای سازمانی مطابق با استاندارد BPMN2
- طراحی فرآیند و فرمها به صورت (Dragable)
- پشتیبانی از Sub-forms درون یک فرم
- پشتیبانی کامل از معماری سرویسگرا SOA
- تعریف فرایندها بصورت نامحدود
- سفارشیسازی ساختار گرافیکی فرمها
- امکان افزودن قابلیتهای جدید در قالب افزونه (پلاگین)
- تعریف متغیر برای دریافت اطلاعات در فرمها با پشتیبانی از انواع داده رشتهای، عددی، پولی، فایل
- پشتیبانی از زبان فارسی و تقویم فارسی در طراحی فرایند
- و…
بیشتر بخوانید : اول مدلسازی کامل بعد BPMS؟
اگر مایل به دریافت دموی آنلاین اتوماسیون فراگستر و همچنین دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان ما هستید، کافیست از طریق لینک زیر، درخواست خود را ثبت کنید:
چطور یک فرایند را در نرم افزار BPMS پیاده سازی کنیم؟
برای طراحی و پیاده سازی یک فرایند در نرم افزار BPMS فراگستر، با ورود به این زیرسیستم و سپس ورود به صفحه طراحی، میتوانید به راحتی و تنها با Drag&Drop عناصر و المانهای استاندارد تعریف شده در BPMN، فرایندهای مختلف را طراحی کنید. برای طراحی یک فرایند در نرم افزار BPMS مراحل زیر را طی کنید:
1- پس از ورود به صفحه طراحی، المانها و عناصر طراحی فرایند را در نوار بالای صفحه مشاهده میکنید؛ ابتدا Pool و Laneهای مورد نیاز را با Drag&Drop به صفحه طراحی فرایند اضافه میکنیم.
2- در مرحله بعد، عناصر و المانهای فرایند – مانند رویدادها، فعالیتها، دروازهها، اشیاء ارتباط دهنده و… – را با توجه به طراحی و مدلسازی که بر اساس BPMN انجام شده، در نرم افزار BPMS پیادهسازی میکنیم. شایان ذکر است که تمامی مراحل اضافه کردن المانها و تغییر جای آنها در فرایند، به کمک Drag&Drop صورت میگیرد.
3- پس از اتمام مدلسازی فرایند کسب و کار و پیادهسازی آن نرم افزار BPMS، حال زمان آن رسیده که با انتخاب گزینه Dynaforms، فرمهای الکترونیکی مورد نیاز در فرایند را طراحی کنید.
4- با ابزار Dynaforms میتوانید انواع مختلفی از فرمهای الکترونیکی ساده و پیچیده را طراحی نمایید و در مراحل مختلف فرایندهای خود استفاده کنید؛ فرمهایی مانند فرم درخواست کالا از انبار، فرم مرخصی، فرم استخدام و… .
5- برای درج فرمها در فرایند، تنها کافیست مرحله مورد نظر را انتخاب نمایید و با کلیک راست، از منوی باز شده گزینه Steps را انتخاب کنید.
6- در قسمت Steps شما میتوانید علاوه بر اضافه کردن فرم طراحی شده، افراد و مجریان فرایند را نیز در فرایند خود تعریف کنید و وظایفی – مانند تایید، تکمیل فرم و… – برای آنها تعیین نمایید.
7- فرایند شما آماده استفاده و اجرا در سازمان است؛ حال تنها کافیست وارد اتوماسیون اداری فراگستر شوید و از قسمت مدیریت جریان کار، فرایند مورد نظر را اجرا نمایید.
برای آشنایی بیشتر با نحوه طراحی و مدلسازی فرایند کسب و کار، میتوانید ویدیوی زیر را تماشا بفرمایید:
سوالات متداول
BPMN چیست؟
مدلسازی فرایند کسب و کار یا Business Process Model and Notation که به اختصار BPMN نامیده میشود، استانداردی برای مدلسازی فرایندها به کمک نمادها و عناصر گرافیکی و به تصویر کشیدن جریان اطلاعات و مسیر فرایندها است.
مهم ترین عناصر BPMN کدامند؟
مهمترین عناصر استاندارد BPMN عبارتاند از شئ جریان (Flow Object)، اشیاء ارتباط دهنده (Connecting Object)، دادهها و مصنوعات (Data and Artifacts) و خطوط شناوری یا مسیرهای جریان (Swim Line).
بهترین ابزار برای خودکارسازی و مدلسازی فرایند کسب و کار چیست؟
بهترین ابزار برای طراحی، خودکارسازی و مدلسازی فرایند کسب و کار، نرم افزار BPMS یا همان نرم افزار مدیریت فرایند کسب و کار است؛ نرم افزار BPMS با هدف طراحی و مدلسازی فرایند کسب و کار بر اساس استاندارد BPMN و استفاده از نمادها و عناصر گرافیکی توسعه یافته است.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی کامل مفهوم مدلسازی فرایند کسب و کار و همچنین عناصر استاندارد BPMN پرداختیم و با نحوه طراحی و مدلسازی یک فرایند به کمک نرم افزار مدیریت فرایند کسب و کار یا همان BPMS آشنا شدیم؛ امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. در آخر باید این نکته اشاره کنیم که، در صورت وجود هرگونه سوال، حتما در بخش نظرات سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.