زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
سازمان شما وظیفه گراست یا فرآیندگرا؟
سازمان وظیفه گرا:
در این نوع سازمان، واحدهای سازمانی براساس وظایف سازمان، طراحی و ایجاد میشوند. برای مثال در یک سازمان تولیدی و بازرگانی، واحدهای طراحی محصول، تولید، انبار، بازاریابی، فروش و نظایر آن در نظر گرفته میشوند. این روش از قدیمیترین روشهای سازماندهی محسوب میشود و هنوز هم دربسیاری از سازمانها، بویژه برای سازماندهی سطوح عملیاتی، مورد استفاده قرار میگیرد
در این ساختار مواردی که میان وظایف واحدهای مختلف سازمان وجود دارد وابستگی متقابل است و بدلیل اینکه وظایف مستقل نیستند و انجام یکی به دیگری وابستگی دارد، کارآیی کم میشود.
به همین دلیل ارزیابی بسیار دشوار خواهد بود و مسئولیت واحدهای مختلف، به درستی مشخص نیست. زیرا دقیقا مشخص نمیشود که عملکرد سازمان، ناشی از عملکرد ضعیف یا اشتباه کدام یک از واحدهای وظیفهای سازمان است.
با توجه به وظایف از پیش تعریف شده انعطافپذیری کافی برای تطبیق سریع وظایف را ندارند.
تصویر زیر نمایانگر عملکرد یک سازمان وظیفهگرا را نشان میدهد. البته نوعی از وظیفه گرایی که « هدف » در آن گم شده است.
در این تصویر، هدف تیم خط کشی، «خط کشی» بوده است و نه هدایت خودروها در جاده و بنابراین بدون اینکه برای مشکل پیش آمده (تنه درخت مانع) راه حلی اندیشیده شود، خط کشی انجام شده است.
در این نوع سازمان تغییرات با هزینه زیاد و با مقاومت بالا انجام میگیرد و پرسنل کمترین انگیزه را برای توسعه و بهبود سازمان خود دارا هستند.
معمولاً در این سازمانها پاداشهایی (مادی و غیرمادی) که به افراد داده میشود براساس اثربخشی فعالیتهای آنان نیست بلکه متناسب با پایبندی آنان به وظایفیست که میتواند ضد اثر بخش نیز باشند.