آیا ادامه تحصیل بعد از ۳۶ سالگی در رشته آی تی مناسب است؟
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
شما ۳۶ ساله هستید و قصد ادامه تحصیل در رشته آی تی یا رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات را دارید. سوال اینجاست که آیا این ایدهای مناسب است یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، بهتر است آن را در محیط و بستر بازار کار، بررسی کنیم. در این صورت، نتیجه این خواهد شد که آیا شما میتوانید در دهه چهارم زندگی خود، از مهارتهای فناوری اطلاعات خود در بازار کار، بهره لازم را ببرید یا خیر؟
آیا سن و سال برای ادامه تحصیل در رشته آی تی مهم است؟
بیشتر کارکنان در شرکتهای High-tech، ممکن است که موضوع سن در شرکتهایشان را نادیده بگیرند. اما موضوع برای کارکنانی که سن آنها بالای ۵۰ سال است، به نوعی متفاوت میباشد. این دسته از کارکنان احتمالا دستمزدهای کمتری میگیرند، فرصتهای پیشرفت شغلی چندانی ندارند، ممکن است در دورهها و برنامههای آموزش شغلی و توسعه فردی گنجانده نشوند و بالاخره اینکه در لیستهای احتمالی اخراج کارکنان، سادهترین و اولین اهداف هستند.
آمارها نشان میدهند که نرخ بیکاری برای متخصصان فناوری اطلاعات با سن بالا، بیشتر از متخصصان جوانتر است. بعلاوه طبق مطالعات و نظرسنجیهای انجام شده توسط Harvey Nash Technology ، ۶۱ درصد از کارکنان فناوری اطلاعات که بالای ۴۵ سال سن دارند، گزینههای شغلی محدودتری خواهند داشت. در ایالات متحده، تبعیضهای ناشی از سن کارکنان بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ ، بیش از ۷۴ درصد رشد داشته است.
آمار و ارقام سن کارکنان در شرکتهای فناوری اطلاعات چگونه است؟
در سال ۲۰۰۷ ، مارک زاکربرگ، موسس شرکت فیسبوک، عبارتی را بکار برد که بیانگر سیاستها و دیدگاههای شرکتهای بزرگ فناوری اطلاعات است: “جوانها باهوشتر هستند.”
این شرکتها در سالهای اخیر، کارکنان مسنتر را اخراج کرده و یا در وهله اول، استخدام نکردهاند. با نگاهی به آمار و اطلاعات موجود، میتوان سوال کرد که Silicon Valley چقدر جوان است و آیا این کلیشه که نقش جوانترها در دنیای فناوری اطلاعات، پررنگتر است، واقعیت دارد یا خیر؟
نگاهی به جدول ذیل که متوسط سن کارکنان در شرکتهای فناوری اطلاعات را نشان میدهد، روشن میکند که این ارقام بین ۲۷ تا ۳۹ سال متغیر است.
باید در نظر داشت که شرکتهایی همچون HP ،Oracle و IBM که در انتهای این جدول هستند، اگرچه شرکتهای بزرگی هستند، اما فرهنگ موجود در این شرکتها به جذابیت استارتاپهای جدیدتر نیستند. در رتبهبندی Glassdoor برای بهترین شرکتها در زمینه کاری، آیبیام جزو ۵۰ شرکت اول هم نیست. درحالیکه فیسبوک و لینکداین، در رتبههای پنجم و ششم هستند.
سن گرایی در صنعت IT
سنگرایی ( Ageism ) به یک رویه و در عین حال معضل در دنیای فناوری اطلاعات تبدیل شده است. در سالهای گذشته نزدیک به ۳۰۰ متخصص فناوری اطلاعات از شرکت گوگل بدلیل تبعیضهای ناشی از سن در استخدام کارکنان جدید، شکایت کردهاند. براساس پیمایشی که در سال ۲۰۱۷ در وبسایت Indeed انجام شد، ۴۳ درصد از کارکنان آیتی نسبت به از دست دادن شغلشان بواسطه افزایش سن، ابراز نگرانی کردهاند.
پیمایشی دیگر در سال ۲۰۱۷ براساس دادهها و اطلاعات موجود در لینکداین انجام گرفت که براساس آن رشتهها و رستههای شغلی مختلف براساس افراد موجود در آن مشاغل مورد بررسی قرار گرفت. در جداول ذیل، میتوان ملاحظه کرد که مشاغل مرتبط با فناوری اطلاعات، کمترین افراد بالای ۵۵ سال را داشته و رده سنی ۱۸ تا ۳۴ سال در آن بیشترین فراوانی را دارا هستند. حال بنظر شما آیا ادامه تحصیل در رشته آی تی بعد از سن ۳۶ سالگی مناسب است؟
آیا راهکاری جهت ادامه تحصیل افراد مسنتر، در رشته آیتی وجود دارد؟
بسیاری از متخصصان فناوری اطلاعات، هرچه که مسنتر میشوند، کمتر تغییر شغل داده و به مدت طولانیتری در شرکتهایشان باقی میمانند. در عین حال، تلاش میکنند که مهارتهایشان را بروز نگهداشته و تا آنجا که میتوانند؛ آموزشهای بیشتری ببینند. بعلاوه ، این اعتقاد وجود دارد که کار کردن در یک شرکت کاملا نوآور، اثرات ناشی از محدودیتهای سنی را کاهش خواهد داد. چرا که امروزه متخصصان جذب نخبه، بدنبال یافتن افرادی هستند که در شرکتهای نوآور، کار کرده باشند.
در نتیجه اگر شما شخصیتی پویا و بروز داشته باشید؛ قادرید در سن ۳۶ سالگی نیز در رشته آیتی ادامه تحصیل داده و موفق شوید. بنابراین حتی اگر شما در زمان فارغ التحصیلی، بالای ۴۵ سال هم سن داشته باشید، به شرط مهارتهای کافی و سوابق خوب، هنوز قادر به یافتن شغلی مناسب در حوزه IT خواهید بود.
من هم رشته ام نرم افزار است و هم اکنون بیکار .اصلا رشته های مربوط به فناوری اطلاعات در ایران که کشوری عقب مانده و عصر حجری است بی فایده است