کاربرد رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک
زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
امروزه بسیاری از کسب و کارهای کوچک و متوسط برسر بقا در یک رکود جهانی مستمر، مبارزه میکنند. رایانش ابری فرصتهای زیادی عرضه نموده و به شرکتها در بهبود کسب و کار و کاربرد کارآمدتر تکنولوژی (فناوری) کمک مینماید. در این مقاله در مورد مزایای رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک شرح داده میشود. همچنین روشهای یادگیری، بویژه یادگیری الکترونیکی در کسب و کارهای کوچک اروپایی بیان میگردد.
رایانش ابری چیست؟
NIST (موسسه ملی فناوری و استانداردها) رایانش ابری را به این صورت تعریف میکند: رایانش ابری، مدلی برای دسترسی راحت و طبق تقاضای شبکه به مخزن مشترکی از منابع محاسباتی قابل پیکره بندی است. (مثلاً شبکه ها، سرورها، ذخیره سازی، اپلیکیشن ها و سرویس ها) که به سرعت تامین شده و با حداقل تلاش مدیریت یا تعامل سرویس دهنده، آزاد میشود.
رایانش ابری فرصتهای زیادی عرضه نموده و به شرکتها در بهبود کسب و کار و کاربرد کارآمدتر تکنولوژی کمک مینماید. برخی رایانش ابری را بعنوان مدل سرویس فناوری اطلاعات تعریف میکنند. سرویسهای محاسباتی (سختافزار و نرمافزار)، طبق تقاضا و به شیوه سلف سرویس به مشتریان روی شبکه تحویل داده میشوند.
مدلهای سرویس رایانش ابری
ابر از چهار نوع دسترسی بهره میبرد: عمومی، خصوصی، هیبریدی و اجتماعی. مدلهای سرویس یا خدمات، مدلهای مرجعی هستند که پایه رایانش ابری به حساب میآیند. این مدلها به سه مدل سرویس پایه زیر تقسیم میشوند:
- نرمافزار ابری بعنوان سرویس (SaaS): اپلیکیشنهای سرویس دهندگان ابری یا ارائه دهندگان سرویسهای ابری (CSP) که برروی زیرساخت ابری اجرا میشوند، از دستگاهها یا دیوایسهای کاربر از طریق واسط کاربری نازک نظیر جستجوگر وب قابل دسترسی هستند.
- پلتفرم ابری بعنوان سرویس (PaaS): کاربر زیرساخت ابری را توسعه داده یا اپلیکیشنهای ساخته شده را با استفاده از زبانهای برنامهنویسی و ابزارهای تحت پشتیبانی ارائه دهنده، کسب مینماید.
- زیرساخت ابری بعنوان سرویس (IaaS): سیاست امنیتی اطلاعات (CSP) منابع ذخیرهسازی، شبکهها و سایر منابع محاسباتی بنیادی را برای کاربر فراهم مینماید که مصرف کننده قادر به استقرار و اجرای نرمافزار اختیاری، مشتمل بر سیستمهای عامل و اپلیکیشنها است.
مزایای رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک
با استفاده از سرویس های ابری، کسب و کارهای کوچک میتوانند از فرصتهایی که به آنها امکان رقابت در یک محیط فناوری اطلاعات و ارتباطات نوآورانه را داده، و زمین بازی همترازی برای موفقیت در کسب و کار در اختیار آنها قرار میدهد؛ استفاده نماید.
ویژگیهای مفید رایانش ابری برای کسب و کارهای کوچک به شرح ذیل می باشد:
– سلف سرویس طبق تقاضا
– دسترسی وسیع به شبکه
– ادغام منابع
– الاستیسیته یا کشسانی سریع
– سرویس اندازه گیری شده
– هزینه های پایین (راهحل های نرمافزاری کم هزینه و بروز)
– حرکت داده بصورت هموار و بدون مرز
– ذخیره نامحدود دادهها
– دسترسی به دادهها از هر جا و هر زمان که به معنای قابلیت حمل و انعطاف پذیری است (در استراتژیها و راهحلهای کسب و کار، زمان و تلاش بیشتری صرف میشود)
– سطح بالای پروتکل امنیتی که حفاظت از کسب و کار و داده ها را تضمین می نماید
– بهبود عملکرد کسب و کار و مدیریت ساده داده ها
دلایل عدم استفاده کسب و کارهای کوچک از رایانش ابری
کسب و کارهای کوچک (SME) رشد اقتصادی را در اروپا تضمین میکنند. طبق آمار منتشر شده در اتحادیه اروپا، در سال ۲۰۱۳، ۲۱٫۶ میلیون از بنگاههای کوچک ۸۸٫۸ میلیون نفر استخدام و ۳٫۶۶۶ ترلیون ارزش افزوده تولید کردند. آخرین بحران مالی و رکود اقتصادی به SME در EU28 ضربه سختی وارد آورد و شرایط اقتصادی همچنان سخت و دشوار باقی ماند.
مطالعات اخیر بر افتخارات بالقوه رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک، از لحاظ افزایش و تقویت رشد کسب و کار و تشویق شیوههای کارآفرینی در تمامی سطوح تمرکز میکنند. با این حال، روندهای بازار نشان میدهد کسب و کارهای کوچک اروپایی به بهترین راهحل های اثربخش در هزینه عرضه شده توسط رایانش ابری دست نمییابند.
کسب و کارهای کوچکتر، میتوانند از سرمایهگذاریهای بزرگ در سختافزار و نرمافزار، ورود راحتتر به بازار بخاطر اثربخشی هزینه، و سرویسهای یکپارچه رایانش ابری اجتناب نمایند. دانشگاهها از رایانش ابری نفع زیادی میبرند، زیرا ظرفیت ذخیرهسازی و دوام اقتصادی آنها، تکنیکهای مدیریت تحقیق کارآمدتر در همه فیلدها را تضمین مینماید (کسب و کار، پزشکی، علمی و غیره). بنابراین، رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک بعنوان یک راهحل بهینه برای اتحاد نوآوری محور بین دانشگاهها و شرکت ها، شناخته میشود.
محدودیت های رایانش ابری
همانند هر تکنولوژی، رایانش ابری نیز دارای محدودیت ها یا مسائلی میباشد. یکی از مسائل اصلی، قابلیت اطمینان و امنیت دادهها و دسترس پذیری آنها است. بویژه زمانیکه سرویس دهنده ابری قطعی دارد. بسیاری از شرکتها در مورد عدم کنترل سیستمهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و تاثیر سیاست امنیتی محتوا (CSP) بر آنها، با مشکلاتی روبرو هستند.
این مسائل مانع مهاجرت تصمیم کسب و کارهای کوچک به محیط رایانش ابری میشوند. بعلاوه، عوامل دیگری نیز تصمیمگیری را تحت تاثیر قرار میدهند که از این جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- عدم درک زیرساخت، هزینه ها و تناسب با نیازها و سناریوهای شرکت های مختلف از محیط های کسب و کار گوناگون.
- سطوح مهارت ICT کاربران، مدیران و کارآفرینان
- آمادگی کسب و کارهای کوچک برای پذیرش رایانش ابری از رویکرد کسب و کار
- زمان کمتر
راهحل های استفاده از رایانش ابری
هرچند رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک علاقه زیادی بوجود میآورد، اما تحقیقات مختلف، کمبود متخصصین حرفهای با قابلیت کارکرد موثر در این فیلد را به ثبت میرسانند. طبق اظهارات شرکت تحلیل گر ، در سال ۲۰۱۲، بیش از ۱٫۷ میلیون شغل رایانش ابری بصورت اشغال نشده باقی مانده است، و این روند در سال ۲۰۱۵ منجر به بیش از هفت میلیون جای خالی مربوط به ابر در سرتاسرجهان میگردد.
با آموزش کارمندان در مورد مفهوم رایانش ابری و مهارتهای ICT مبتنی بر کسب و کار در حال توسعه در کسب و کارهای کوچک، برخی از این مسائل را میتوان حل نمود. با این کار، آنها میتوانند در مورد تناسب رایانش ابری با استراتژی کسب و کار و جنبه هایی که بیشترین نفع را از آنها می برند، تصمیمات آگاهانهای اخذ نمایند.
کمیسیون اروپا ابتکارات مختلفی را در جهت پشتیبانی از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT) تقویت کننده کارآفرینی، شروع کرده و به ویژه در سپتامبر ۲۰۱۲، استراتژی برای رهایی پتانسیل رایانش ابری در اروپا، اقتباس نموده است. استراتژی رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک اروپایی، شامل سه عمل کلیدی میشود که مرتبطترین آنها، تاسیس European Cloud Partnership است که انتخابهای استراتژیک جهت تبدیل رایانش ابری به موتوری برای رشد اقتصادی پایدار، نوآوری و سرویسهای عمومی و خصوصی اثربخش در هزینه را عرضه مینماید.
پروژه ارائه راهکار افزایش استفاده از رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک
هدف اصلی پروژه رایانش ابری IN-CLOUD تجزیه و تحلیل نتایج بررسی است که از ذینفعان مختلف ۶ کشور اروپایی برای شناسایی مجموعه موضوعاتی که در آنها کمبود دانش و نیاز به بهبود مهارتها یا فرصت ایجاد شایستگیهای جدید به چشم میخورد، بدست آمده است.
پروژه IN-CLOUD بطور عمومی درمورد تقویت شراکت بین آموزش عالی و بخش شرکتی، جهت تعیین تخصیص متخصصین حرفهای جدید با قابلیت افزایش رقابت پذیری و رشد و سودآوری شرکتها و دانشگاههای اروپایی، به واسطه مزایای عرضه شده با تکنولوژی رایانش ابری بهرهبرداری شده است.
اهداف خاص پروژه اروپایی IN-CLOUD
- افزایش آگاهی شرکتهای اروپایی، اداره های امور عمومی (مدیریت دولتی) و دانشگاهها در مورد چگونگی افزایش و تقویت رشد و نوآوری اقتصادی با رایانش ابری.
- خلق مهارتهای VET، بر مبنای تحلیل کاربرد رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک ، برای متخصصین حرفهای داخل شرکتهای اروپایی و اداره امور عمومی
- آموزش پرسنل برای معرفی و مدیریت تکنولوژیها و سرویسهای رایانش ابری در داخل سازمانها.
نتایج اولیه پروژه IN-CLOUD
خروجی اول پروژه IN-CLOUD، گزارشی است که پایه و اساس توسعه دیگر فعالیتهای پروژه را تشکیل میدهد. این گزارش محتوی توضیحاتی به شرح زیر میباشد:
– راجع به رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک
– تحلیل آگاهی از تکنولوژیها و سرویسهای رایانش ابری موجود در بخشهای خصوصی و عمومی
– تحلیل نیازهای تکنولوژیها و سرویسهای متصل به رایانش ابری در بخشهای عمومی و خصوصی
– تحلیل مهارتهای حرفهای موردنیاز در حوزه رایانش ابری
– تحلیل موقعیت حقیقی بازارکار و رویکرد استخدام پذیری یا قابلیت استخدام
اولین مورد طراحی واحدهای آموزشی با قابلیت تامین نیازهای آموزشی شناسایی شده، نیز بعنوان نتیجه این خروجی پیشنهاد خواهد شد.
از طریق سه فعالیت زیر، این خروجی تحقق مییابد:
– طراحی ابزارهای ارزیابی: پرسشنامه های تسلیم شده توسط ، مصاحبه های ذینفعان، و مطالعات بخش موجود، نشریه ها و گزارشات در سطوح ملی و بین المللی.
– تحلیل نیازها و بازارکار (این فعالیت شامل دو وظیفه میشود، یکی پژوهش نیازهای رایانش ابری میان شرکت ها و اداره امور عمومی و دیگری تجزیه و تحلیل حرفه مورد نیاز بازار کار).
– طراحی واحدهای آموزشی.
براساس نتایج تحلیل نتایج و بازارکار، کنسرسیوم مجموعهای از موضوعات را شناسایی نمود که در آنها کمبود دانش، نیاز به بهبود مهارتها یا فرصت خلق شایستگی های جدید به چشم می خورد. سپس کنسرسیوم مجموعهای از واحدهای آموزشی را طراحی خواهد نمود که موضوعات شناسایی شده برای اهداف مختلف ( شرکتها، هیئت های عمومی، دانشجویان و بطورکلی مردم) را خطاب قرار میدهند.
روش پیشنهادی پروژه IN-CLOUD
روشی که برای پیشبرد این پروژه مطرح شد ارائه پرسشنامهایی محتوی سئوالاتی در مورد اطلاعات عمومی شرکت، کاربرد نرمافزار و رایانش ابری است. سئوالات به شرح ذیل هستند:
- نقش شغلی شما چیست؟
- چگونه کسب و کار/سازمان از IT بصورت روزانه استفاده می کند؟
- آیا از سرویس های رایانش ابری در کسب وکار/ سازمانتان استفاده می کنید؟
- چرا از سرویس های رایانش ابری در کسب و کار/ سازمانتان استفاده نمی کنید؟
- از کدام یک از سرویس های رایانش ابری در کسب و کار/ سازمانتان استفاده می کنید؟
- ابر چه مزایایی به کسب و کار/ سازمان عرضه مینماید؟
- در آینده از کدام یک از سرویس های ابری در کسب و کار/ سازمانتان استفاده می کنید؟
- لطفاً نگرانیهای اصلی در مورد پذیرش رایانش ابری در سازمان را رتبه بندی کنید.
- کسب و کار/ سازمان دارای کدام یک از مهارتها و شایستگیهای موردنیاز برای پیاده سازی موفق رایانش ابری است؟
در ایتالیا، اسپانیا، آلمان، UK، یونان و پرتغال، کشورهایی که دارای شرکای پروژه IN-CLOUD هستند این آزمایش انجام گرفته و نتایج زیر حاصل شده است.
نتیجه نهایی پروژه IN-CLOUD
نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل پاسخهای کارمندان و مدیران کسب و کارهای کوچک به این سوالات بدین شرح است. اکثریت افراد با رایانش ابری آشنایی داشته ولی از مزایای آن در کسب و کار خود بی اطلاع بودند. بقیه افراد نیز دلیل عدم استفاده از رایانش ابری را عواملی مانند: نگرانیهای امنیتی، دلایل مالی، پیچیده بودن مهاجرت به سیستم رایانش ابری و عدم کاربرد برای سازمان خود بیان کردند. بیشترین استفاده کنندگان از رایانش ابری در نرمافزارهای دبیرخانه و ذخیره ساز داده بودند.
مولفین تعدادی واحدهای آموزشی برای پوشش مهارتهای جدید موردنیاز جهت توسعه رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک طراحی کردهاند. از جمله این مهارتها میتوان به موارد زیر اشاره نمود: مهارتهای کسب و کار و مالی، مهارتهای فنی، مهارتهای مدیریت پروژه، مذاکره قرارداد و فروشنده، امنیت و رعایت قوانین و مقررات، مهارتهای یکپارچه سازی و تحلیل دادهها و توسعه و مدیریت اپلیکیشن موبایل.
کلام آخر:
بدیهی است شرکت های کوچک و متوسط همچنان بعنوان عناصر حیاتی اقتصاد اروپا به فعالیت خود ادامه میدهند، اما بسیاری از آنها در ۵ سال اول ورشکست میشوند؛ بنابراین، تضمین بقای این شرکتها و تشویق آنها به رشد، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در دنیای کسب و کار امروز، کسب و کارهای کوچک با تعداد بزرگی از شرکتها رقابت میکنند که بسیاری از اینها چند ملیتی هستند؛ آنها دارای پرسنل بیشتر و مخزن وسیعتری از مهارتها هستند. بنابراین، کسب سریع مهارتهای استراتژیک مرتبط برای کسب و کارهای کوچک جهت جلو ماندن در صف رقابت با استفاده از آخرین تکنولوژیها نظیر رایانش ابری، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
پیشنهاد میکنیم اگر از کاربران نرم افزار اتوماسیون اداری فراگستر میباشید ؛ مقاله اهمیت رایانش ابری در اتوماسیون اداری و مقاله اهمیت رایانش ابری در BPM را حتما مطالعه کنید. بهینه سازی فرایندهای سازمان در کنار کاهش هزینه ها و افزایش بهرهوری از مهمترین نکاتی است که مدیران کسب و کارهای کوچک برای ماندگاری در بازارهای کنونی باید برای آن اهمیت قایل شوند.